Ένα από τα σημαντικότερα σημεία σύγκρουσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας αποτελεί το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που υπογράφουν η Kerin Hope και ο γνωστός αρθρογράφος Peter Spiegel, αυτό το ζήτημα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, κατά την διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα, οι εκπρόσωποι και των τριών θεσμών – ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ανέφεραν τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο κ. Τόμσεν τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρες» και ο κ. Kερέ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει μια «ολοκληρωμένη συζήτηση» για το πώς θα παραμείνει το σύστημα βιώσιμο. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος σε μία χώρα όπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει σύνταξη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δανειστές πλέον ζητούν «άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που θα διαγράψουν άμεσα έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα το καταστήσουν βιώσιμο, μετά από σειρά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την βουτιά στην απασχόληση».
Ωστόσο όμως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά αντιστέκεται σθεναρά. «Θα ήταν η αρχή της κατηφόρας» ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι περίπου 40% των Ελλήνων που έχουν συνταξιοδοτηθεί λαμβάνουν ήδη συντάξεις μικρότερες από 650 ευρώ, κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από 20%.
«Τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία εμφάνισαν έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο έναντι πλεονάσματος 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, μετά από πτώση 12% στις εισφορές και περικοπή 17% στις κρατικές επιχορηγήσεις», αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «όπως και οι προκάτοχοι της, η νέα κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας δεκάδων κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων», την ώρα που το άρθρο αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να συμβιβαστεί μέχρις ενός σημείου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει τις αντιδράσεις αρκετών μελών του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για το συνταξιοδοτικό επικαλούμενο τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στην Βουλή ότι «οι κόκκινες γραμμές μας θα παραμείνουν».