Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και μεγάλες αποκλίσεις - Πρώτα συμφωνία για αξιολόγηση και μετά τα υπόλοποιπα

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος πριν αποφασιστεί το οποιοδήποτε άλλο βήμα για την Ελλάδα, επικεντρώθηκαν στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας και οι δύο ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι μόνο αφού τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα, μπορεί να συζητηθεί αν θα απαιτηθεί και τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Δεν βλέπω να υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τι θα συμβεί μετά από τις 30 Ιουνίου», ανέφερε. Τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση βοήθειας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Συμπλήρωσε, δε, ότι όσο περνά ο καιρός θα υπάρχει και μεγαλύτερος περιορισμός ρευστότητας. Εκτίμησε, δε, ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν κάθε προσπάθεια και θα εκμεταλλευτούν όλο τον χρόνο που έχουν για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να προχωράμε βήμα – βήμα και το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. «Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο».

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία σύγκλισης και δύο μεγάλες αποκλίσεις. Μίλησε για σημαντική, συγκεκριμένη πρόοδο σε ΦΠΑ, στην νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, στην εισπραξιμότητα φόρων, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο τομείς.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο,  πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου, είπε ο Επίτροπος αναγνωρίζοντας επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την Ελλάδα, που απαιτεί στοχευμένα, μόνιμα μέτρα.

EurogroupΜοσκοβισίΝτάισελμπλουμ