Την “δυσφορία” του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό στο “Κόκκινο 105,5” και υποστήριξε ότι «η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει».
«Εμείς έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με πολλές υποχωρήσεις χωρίς, όμως, να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές. Είναι ηθική και πολιτική ευθύνη όλων των εμπλεκομένων να υπάρξει μια λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «κοινός τόπος υπάρχει αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση των θεσμών να κάνουν τα βήματα που χρειάζονται».
Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ο Υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι “δεν κάνουμε πίσω από δύο βασικές αρχές: Πρώτον ό,τι συμφωνήσουμε πρέπει να δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση χρέους-αποπληθωρισμού, την ύφεση και την ανεργία. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία που να ανοίγει το δρόμο στα παραπάνω εμείς δεν υπογράφουμε και δεύτερον η αναδιανομή καθώς χρειαζόμαστε αναδιανομή εισοδήματος από τους πιο λίγους στους πιο πολλούς αλλά και αναδιανομή των βαρών της κρίσης”.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για μια συμφωνία και όχι για απλή εκταμίευση προκειμένου να αυτοτροφοδοτεί την κρίση των τελευταίων 15 ετών ενώ, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης της οικονομικής ασφυξίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «δεν αποκλείεται αλλά τα μηνύματα λένε ότι θα είναι δύσκολο. Θεωρώ ότι η λύση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες, αυτός είναι ο στόχος μας».
Σε ό,τι αφορά την κρίση στις σχέσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΤτΕ και αποσκοπεί σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της χώρας και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία θέλει δύο, από τη μια χρειάζεται ο σεβασμός από μέρος της κυβέρνησης της ανεξαρτησίας της ΤτΕ και από την άλλη η ΤτΕ να σέβεται τις πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης. Πρέπει το ευρωσύστημα, το σύστημα των ευρωπαϊκών τραπεζών να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης».