Euro Working Group: Υπάρχει πρόοδος αλλά και απόσταση από την επίτευξη συμφωνίας

Για πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group εκτιμώντας, όμως, ότι υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το συμπέρασμα της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group η οποία άρχισε περίπου στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει στο Eurogroup της Δευτέρας ένα «θετικό σήμα» είτε με την μορφή κοινής δήλωσης είτε με κάποιου είδους αναφορά σε πρόοδο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η χαλάρωση του χρηματοδοτικού ασφυκτικού κλοιού στον οποίο βρίσκεται η χώρα, δια μέσου κάποιας κίνησης της ΕΚΤ.  Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, διατύπωσε σαφώς τη συγκεκριμένη επιθυμία. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και πλέον η επίτευξή της είναι «ζήτημα πολιτικής βούλησης».

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Euro Working Group έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν σε σημαντικό βαθμό τις υπάρχουσες διαρροές από τις Βρυξέλλες οι οποίες συγκλίνουν στο ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα ενώ πιθανότατα και η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα να μην αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα της συνόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους «διπλωματικό νεύμα» που αν δεν φέρει άμεσα χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ, τουλάχιστον θα διασφαλίσει την διατήρηση του ELA.

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group είχε γίνει γνωστό πριν το Euro Working Group ότι θα θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Euro Working GroupδανειστέςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣσυμφωνία