Την πεποίθηση ότι η Αθήνα βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά σε μια συμφωνία που θα αποτελεί έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές της εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομικά θέματα Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε έτοιμος να δεχτεί και τις επικρίσεις για καθυστερήσεις και λάθη, έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι πρόκειται για κάτι μάλλον…αναμενόμενο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κυβερνά για πρώτη φορά. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι διαφωνίες με τους δανειστές είναι πολιτικές και όχι «τεχνικές».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική Κυβέρνηση έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για το καλό σενάριο να βρεθεί μια λύση. Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας (…). Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία ιδιαίτερα όταν ήταν εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, έχει και μια έλλειψη, και τεχνογνωσία και διοικητική βοήθεια δεν έχει, και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει».
Διευκρίνισε, όμως, όσον αφορά στην καθυστέρηση, ότι «τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά», διότι «εμείς έχουμε συνεχίσει μέσα στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας στις 20 Φλεβάρη, ότι πρέπει να υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ του παλιού και του καινούργιου». Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση δικαιούται να φέρει και καινούργια πράγματα και κοινωνικά αιτήματα και διαφορετικούς τρόπους να βλέπεις την πραγματικότητα και την αρχή της συνέχειας των κανόνων της ΕΕ» και υπογράμμισε για τη συμφωνία του Φεβρουαρίου πως ενώ στο χαρτί οι εταίροι μας δέχονταν ότι η κυβέρνηση θα βάλει κι εκείνη καινούργια πράγματα στη συμφωνία, στην πράξη αντιστεκόταν σε οτιδήποτε ήταν καινούργιο.
«Και τους εξηγούσαμε, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, ότι αν είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλα τα πράγματα με την ίδια λογική, τότε γιατί να είχαμε αλλάξει το μνημόνιο και γιατί να είχαμε πολεμήσει και φτιάξει ένα εκλογικό πρόγραμμα εναντίον του μνημονίου», υποστηρίζοντας ότι στη συμφωνία που θα έρθει «θα υπάρχουν πράγματα στα οποία συμφωνούμε έτσι κι αλλιώς, για τη διαφθορά, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πράγματα που πολλές φορές έχουμε τους ίδιους στόχους αλλά διαφωνούμε για τα μέσα και συμφωνούμε σε αυτά, αλλά θα υπάρχουν και πράγματα που έχουν μια διαφορετική λογική».
«Εμείς έχουμε τηρήσει και το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας», επανέλαβε και προσέθεσε ως προς τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης ότι είναι αισιόδοξος ότι «είμαστε πιο κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό από ό,τι θα μπορούσε να πει πριν από 20-30 μέρες περίπου».
Ως προς το ρόλο των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η αξιοπιστία είναι κάτι που δουλεύει και από τις δύο πλευρές». «Εμείς», ανέφερε, «με τις πρώτες συναντήσεις με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη είχαμε πάει στη Ρώμη και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο και είχαμε συναντήσεις και με τραπεζικούς και με επενδυτικά funds και με υπουργούς Οικονομικών. Όλοι μας είπαν ότι θεωρούν πολύ σημαντικό ότι μια νέα κυβέρνηση που δεν ήταν μέρος του πολιτικού καθεστώτος του παρελθόντος μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που δεν αντιμετωπίστηκαν από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Το θέμα της φοροδιαφυγής, το θέμα της διαφθοράς και πολλά άλλα τέτοια θέματα». «Είναι καιρός, επεσήμανε, και αυτοί να δείξουν όμως ότι μπορούμε να τους εμπιστευθούμε ότι θα μας δώσουν την υποστήριξη και τη βοήθεια, ακριβώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Η εμπιστοσύνη δουλεύει και από τις δύο πλευρές».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε χαρούμενος «για την ανακοίνωση που βγήκε χτες των τριών θεσμών, που όχι μόνο είπαν ότι δουλεύουν σκληρά για μια τέτοια συμφωνία, αλλά δουλεύουν για μια τέτοια συμφωνία στις 11 Μαΐου».
Όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν πάνω σε έναν συμβιβασμό του παλιού μνημονίου και τα καινούργια πράγματα που φέρνει η κυβέρνηση με τη σειρά της. Σε αυτά τα καινούργια που οι εταίροι μας τα λένε ‘ευελιξία’, να φέρουμε κι εμείς πράγματα στο τραπέζι, ένα από τα πράγματα που φέρνουμε είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων». Και επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση οι συλλογικές συμβάσεις «έχουν ακριβώς αυτή τη λογική, ότι βοηθούν την οικονομική αποτελεσματικότητα ακριβώς γιατί αποτρέπουν το κέρδος πάνω στις άθλιες εργασιακές σχέσεις ή τους χαμηλούς μισθούς».
Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι «οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις συμφωνήσουμε με τους εταίρους και όποιο κόστος θα έχει αυτό, πολιτικό για την κυβέρνηση, θα πρέπει ως αντάλλαγμα να υπάρχει η δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινωνία να δείξει τις δυνατότητες που έχει σε όλους τους τομείς». «Το είχε πει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Γκορία σε ένα πρόσφατο ECOFIN, ότι υπάρχει μια κόπωση μεταρρυθμίσεων. Όταν έχεις κάνει 5 χρόνια μεταρρυθμίσεις, δεν το είπε μόνο για την Ελλάδα το είπε για πολλές οικονομίες και όταν ο κόσμος δεν βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων στη ζωή του, είναι πολύ δύσκολο να τον πείσεις να κάνει και άλλες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.