Αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ιδιαιτέρως θετικά είναι τα μηνύματα που μεταφέρονται δια στόματος του κ. Γιούνκερ, μετά και τις σημερινές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οποίες αναμεταδίδει το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, και κράτησε χαμηλούς τόνους στις συζητήσεις περί Grexit, επισημαίνοντας τον παράγοντα της αστάθειας για τις αγορές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός Grexit ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε: «Εάν έλεγα ότι το Grexit αποτελεί επιλογή, τι πιστεύετε ότι θα συνέβαινε τότε στις χρηματοοικονομικές αγορές;».

Ο κ. Γιούνκερ και στο παρελθόν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν επιφυλακτικοί στο να κάνουν εικασίες για μια τέτοια πιθανότητα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκληθεί μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όπου συζήτησαν για την Ελλάδα και αποκάλυψε ότι θα έχει σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καταλήγοντας δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, χωρίς ωστόσο να θέλει να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

GrexitΓιουνκέρΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚομισιόν