ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τη Βουλή καταγγέλοντας «βροχή φωτογραφικών τροπολογιών»

Αποχώρησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο. Η ΝΔ κατήγγειλε τις 15 τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο και αποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε νωρίτερα, καταγγέλοντας σύγκρουση συμφερόντων του αναπληρωτή υπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια να στήσει ένα κομματικό κράτος στην δημόσια διοίκηση.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 16 βουλευτικές «ρουσφετολογικές τροπολογίες». Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματός σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια, γι’ αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες.

«Δέχεστε τροπολογίες χωρίς να έχετε καν εικόνα αν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης διερωτώμενος «γιατί δεν ακολουθήσατε την κανονική διαδικασία;». Και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει όλες τις βουλευτικές τροπολογίες «και να ακούσετε τις παραινέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία δεν είναι εδώ να σας τραβήξει λίγο το αυτί, αλλά εμφανίζεται μόνο όταν την βολεύει πολιτικά», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί έντονος λεκτικός διαξιφισμός του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, με εκατέρωθεν βολές περί φαύλων πολιτικών, αλλά και η επίθεση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση που χαρακτήρισε «χειμωνιάτικο ανέκδοτο τις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για στήσιμο κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Βούτσης υπεραμύνθηκε την αποδοχή των βουλευτικών τροπολογιών υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαφή με την κοινωνία. «Ερχόμαστε με ένα νομοσχέδιο πραγματικά για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης για να σταθεί στα πόδια της. Η δική σας στρατηγική χρεοκόπησε, τελείωσε. Εμείς δεν είδαμε ούτε μια στιγμή μπλε, κόκκινα, πράσινα διαβατήρια για όσους βρέθηκαν στην δημόσια διοίκηση. Τους είδαμε μόνο σαν εργαζόμενους και προσπαθούμε μαζί τους να ξαναχτίσουμε αυτά που εσείς γκρεμίσατε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται με άνεση να διογκώσει το κράτος γιατί είναι το μόνο παιχνίδι που ξέρει να κάνει πολύ καλά και τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει μια ακατανόητη ανοχή σε όλους όσους έκαναν λαθροχειρία για να προσληφθούν στο δημόσιο και ήταν πελάτες όπως είπε του κ. Κατρούγκαλου. Επέκρινε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι ρόλος σχολιαστή ή παρουσιαστή. «Είναι τραγικό, διότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι ένα τρίτο μνημόνιο και το χειρότερο μια άτακτη χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι, προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να «αντιμετωπίσει τα νομικά τέρατα και τις τριγωνικές σχέσεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». «Έρχεστε τώρα να εμφανιστείτε ως τιμωροί εσείς που έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν ξέρω αν είστε φαύλος πολιτικός ή υποκριτής. Αναρωτιέμαι τι είναι το χειρότερο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του το Ποτάμι δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Χάρη Θεοχάρη, κατέθεσε 15 ονομαστικές ψηφοφορίες επί δεκαπέντε τροπολογιών. Οι 13 είναι τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αποδεκτές το υπουργείο Εσωτερικών, μία αφορά την Διαύγεια και μία τα διαθέσιμα φορέων. «Σήμερα είμαστε μπροστά στην προετοιμασία του Μαξίμου για μια χρεοκοπία της χώρας», σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που συντάχθηκε με την θέση του αναπληρωτή υπουργού, ενώ τον κ. Κατρούγκαλο στήριξε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:
-Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
-Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
-Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
-Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
-Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
-Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
-Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
-Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
-Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
-Δαπάνες δασοκτονίας για το έτος 2014.

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΓ. Κατρούγκαλοςδημοσια διοίκησηνομοσχέδιο