Για κατάσταση ακήρυχτης εσωτερικής χρεοκοπίας της Ελλάδας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το βρετανικό δίκτυο BBC. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αλλά το χειρότερο, κρυμμένο μυστικό της χώρας μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που βασίζονται στις αμοιβές του κράτους, είναι ότι από πρακτικής άποψης η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρήματα. Από τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα δεν έχει λάβει δάνεια από την Ευρωζώνη ή το ΔΝΤ, ενώ υπάρχει μια τελευταία δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που οι πιστωτές αρνούνται να αποδεσμεύσουν όσο δεν ικανοποιούνται από τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που πρέπει να προωθήσει η Αθήνα».
Επιπλέον τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να παραβιάσει την εντολή που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές και έχει να κάνει με τις πολιτικές κατά της λιτότητας. Χωρίς δάνεια από τους επίσημους πιστωτές ή την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η Ελλάδα έχει καλύψει μέχρι σήμερα τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέσω της προσφυγής σε έκτακτα και αμφιλεγόμενα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναγκαστική μεταφορά ταμειακών αποθεμάτων των φορέων του δημόσιου τομέα, των δήμων και των συνταξιοδοτικών ταμείων, στα ταμεία του κράτους.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνεται στο άρθρο, οι συνταξιούχοι ανησύχησαν για τις συντάξεις τους, όταν πήγαν στα ΑΤΜ και δεν βρήκαν τα χρήματά τους. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε το θέμα λέγοντας πως προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα, αλλά μια σειρά δημοσιευμάτων αντέτειναν πως το πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τελευταία στιγμή αναζητούνταν οι πόροι για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αρκετές κατηγορίες εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν εξοικειωθεί με το αίσθημα του μηδενικού υπολοίπου στο λογαριασμό μισθοδοσίας τους.
«Είμαστε ένα μήνα πίσω στους μισθούς μας. Μέχρι πρόσφατα ήμασταν δύο μήνες πίσω και κανείς δεν μας λέει αν θα πάρουμε τον επόμενο μισθό μας», λέει ένας υπάλληλος γραφείου σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κρίσιμη κατάσταση ρευστότητας είναι αισθητή ακόμη σε ευαίσθητους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα νοσοκομεία. Ένας κατώτερος γιατρός λέει στο BBC ότι αν και οι μισθοί πληρώνονται κανονικά στο ιατρικό προσωπικό, έχουν να καταβληθούν οι εφημερίες εδώ και τέσσερις μήνες.
«Την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκαν οι εφημερίες του Δεκεμβρίου», λέει χαρακτηριστικά. Οι προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι «θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις προμήθειες προς τα νοσοκομεία». Η ένωσή τους αναφέρει πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες βιώνει μια ακήρυχτη στάση πληρωμών.
Αυτή η de facto στάση πληρωμών εκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως στις εκδόσεις ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και εργολάβους που ασχολούνται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό. «Πριν υπήρχε, τουλάχιστον, μια τακτική ροή πληρωμών από το υπουργείο Παιδείας. Τώρα μας λένε να περιμένουμε», αναφέρει ένας εκπρόσωπος εκδοτικού οίκου στο BBC. Ακόμη και η εταιρεία που έχει αναλάβει την παροχή τροφίμων στον ελληνικό στρατό, έχει να λάβει χρήματα εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. «Ο καθένας στον τομέα μου έχει προσπαθήσει σκληρά για να κάνει δουλειά με το κράτος. Κάποτε η σχέση ήταν κερδοφόρα και ασφαλής. Τώρα, η κυβέρνηση είναι ο χειρότερος πελάτης». Ακόμη και οι βιομηχανικοί όμιλοι αισθάνονται τον πόνο που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση του κόστους δανεισμού και τα «παγωμένα» πιστωτικά όρια.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις αναγκαίες επενδύσεις τους και κάνουν έκκληση για μια λύση. «Η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Απειλεί πλέον και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις. Εκείνες που κατάφεραν, παρά την κρίση, να πληρώνουν μισθούς και φόρους στην ώρα τους και να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Φαίνεται, όμως, πως το επείγον της κατάστασης δεν έχει επηρεάσει τις συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές της. Κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα, όπου δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν νέα δάνεια διάσωσης. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα και όχι την Ευρώπη και σημειώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, αν υπάρξει ένα Grexit. Αυτή η κατάσταση που τραβάει την προσοχή όλων κάνει τους απλούς ανθρώπους να είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι. ”Όταν οι ελέφαντες παλεύουν, οι βάτραχοι υποφέρουν”, λέει στο BBC η 42χρονη Νίκη Βολιώτη που δραστηριοποιείται στις πωλήσεις.