Σενάριο για «Μεγάλη Συμφωνία» το φθινόπωρο, «υβριδική» τον Μάη και ...απεμπλοκή ΔΝΤ

Μια τελική συμφωνία η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί και το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προηγηθεί σειρά βημάτων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από πλευράς δανειστών μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο πιθανότατα στοιχείο είναι η εξαγορά του συνόλου των υποχρεώσεων (δανείου) της ελληνικής πλευράς έναντι του ΔΝΤ, το οποίο σταδιακά αναλαμβάνει το ρόλο μόνο του τεχνικού συμβούλου είναι ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί. Σχετικές πληροφορίες, επικαλούμενος πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, παρουσίασε στην εκπομπή Briefing στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, στο Brussels Group θα ενταθούν περαιτέρω τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τις 11 Μάη, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup θα καταληχθεί ένα περίγραμμα συμφωνίας. Παράλληλα, έχει, ήδη, σταλεί στην ΕΚΤ σήμα για ανάληψη πρωτοβουλίας για τη χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας, κάτι που θα γίνει δια της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες. Οι διαβουλεύσεις παράλληλα θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει οριστικοποιηθεί το περίγραμμα της νέας «Μεγάλης Συμφωνίας», που θα εμφανιστεί εντός και εκτός Ελλάδας, ως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Πριν η συμφωνία αυτή επισημοποιηθεί, οι εταίροι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου θα πρέπει ν’ αποδείξει ότι είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα όσα προκύπτουν από τη συμφωνία, και σε επίπεδο πολιτικού κόστους φυσικά.

Με βάση, πάντα, το συγκεκριμένο σενάριο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού κατά το Eurogroup της 11ης Μάη, ενώ δια των εντατικών συνομιλιών με τους θεσμούς, στόχος είναι να προκύψει μια «υβριδική συμφωνία» που θα κλείνει την αξιολόγηση και θ’ ανοίγει το δρόμο για «Μεγάλη Συμφωνία».

Θα ακολουθήσει χαλάρωση των περιορισμών της ΕΚΤ με τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών στην αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, με βάση τις πληροφορίες, θα ακολουθήσει και εξαγορά των 50 περίπου δις  των ελληνικών υποχρεώσεων (δανείων) στο ΔΝΤ με επιτόκιο 0,65% για 32 – 50 χρόνια. Δεν διευκρινίζεται σαφώς από ποιόν θα γίνει η εξαγορά αυτή.

Τέλος, όσον αφορά στην Μεγάλη Συμφωνία (που πιθανώς να παρουσιαστεί ή να ονομαστεί «ελληνικό πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας»), φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει εξαμηνιαίο έλεγχο, σύνδεση του πρωτογενούς πλεονάσματος με το ΑΕΠ, υιοθέτηση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 18%,  ένα ενιαίο και ένα χαμηλό συντελεστή για φάρμακα και είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Θα περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα για το ασφαλιστικό, στα οποία εντάσσεται το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτό αφορά και τις κύριες συντάξεις εκτός των πρόωρων.

Brussels GroupδάνειαδανειστέςΔΝΤσυμφωνία