Χωρίς πολυνομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση - Λεπτές ισορροπίες εντός και εκτός

Την ώρα που συνεχίζεται και διευρύνεται η συζήτηση σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου ν’ «αποτυπώσει» σε συγκεκριμένες παραμέτρους τη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που περιμένουν οι δανειστές, το Μαξίμου αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην «φέρει» στο υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο.

Αν και επισήμως δεν διευκρινίζονται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα αυτό συνέβη διότι δεν έχει δοθεί τελικό ok από τους δανειστές, έστω και σε ένα πρώτο γενικό επίπεδο, και συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να μην κληθεί το υπουργικό συμβούλιο να εξετάσει αλλεπάλληλες εκδοχές του πολυνομοσχεδίου μέχρι να διαμορφωθεί η τελική του μορφή. Επίσης, αρκετοί εκτιμούν ότι η «καθυστέρηση» οφείλεται και στις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται ανοιχτά εντός ΣΥΡΙΖΑ (πχ άρθρο του Π. Λαφαζάνη στο περιοδικό Crash, όπου τάσσεται σαφώς υπέρ της ρήξης) και στοχεύει στο να βολιδοσκοπηθούν τα όρια κινήσεων του Πρωθυπουργού και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες», εντός και εκτός συνόρων, να επιτευχθεί συμφωνία.

Στην ανεπίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης για την αναβολή παρουσίασης του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται εκ νέου ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, δηλαδή τα εργασιακά (πιέσεις για περαιτέρω μείωση μισθών και μη προώθηση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων), το ασφαλιστικό (πιέσεις για περαιτέρω μείωση συντάξεων και περικοπή επικουρικών), τις ιδιωτικοποιήσεις (όπου η κυβέρνηση επιμένει σε συγκεκριμένο μοντέλο αξιοποίησης, όπως λέει, δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος με το οποίο θα διατηρεί τον έλεγχο) καθώς και στο ΦΠΑ. Σημειώνει ότι δεν κάνει πίσω όχι «μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού».

«Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Η νέα αυτή ανεπίσημη ενημέρωση έρχεται ώρες μόνο μετά τις διαρροές από το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για «ευελιξία» στα «αγκάθια» αυτά, αλλά με «μέτρο».

Σύμφωνα με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, θα υπάρξει ενημέρωση για τα νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας (για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκιπαίδευση, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα), θα υπάρξει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ ΑΕ και τις νέες άδειες τηλεοπτικών μέσων, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός άλλων υπουργείων.

Παρά την μην παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται «αισιόδοξο» όσον αφορα στην πορεία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, η συνεδρίαση του οποίου συνεχίζεται σήμερα. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «ενδιάμεσης» επίκειται εντός των επομένων ημερών. Ανάλογες εκτιμήσεις φιλοξένησαν την Πέμπτη και αρκετά δημοσιεύματα, όπως πχ του Bloomberg, αλλά και εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης, όπως της Moody’s, που επέμεναν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και θα γίνει, με το πρώτο μάλιστα να αναφέρει ως ημερομηνία «κλειδί» την Κυριακή 3 Μάη.

Ικανοποιημένη από την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως δήλωσε ο κ. Σχοινάς στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το αν επίκειται συμφωνία εντός των επομένων ημερών. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Επιτροπή και στην Ελλάδα για την αποδέσμευση ποσού μέχρι 3 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2015 που προέρχεται από μη χρησιμοποιημένα χρήματα προηγούμενο ΕΣΠΑ συνεχίζονται.

Πηγές από τις Βρυξέλλες διέρρεαν ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

δανειστέςΔιαβουλεύσειςκυβέρνησημέτραΠολυνομοσχέδιουπουργικό συμβούλιο