Ενδιάμεση συμφωνία με «ευελιξία» μεν αλλά χωρίς «αίμα» επιδιώκει η Αθήνα

Η επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα χαλαρώσει ελαφρά τον χρηματοδοτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται η χώρα αλλά ταυτόχρονα θα παραπέμπει τα πλέον «καυτά» ζητήματα στην τελική διαπραγμάτευση προς τα τέλη του Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να καταληχθεί μια τελική συμφωνία, παραμένει στόχος της κυβέρνησης,  δήλωσε ο Αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης, χωρίς, όμως, ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης και ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων αν κριθεί αναγκαίο λόγω του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που θα τεθεί.  Η χρηματοδοτική «χαλάρωση» ουσιαστικά αναφέρεται καταρχήν στην άρση του ορίου που έχει θέσει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ως προς την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και όχι απαραίτητα σε κάποια τμηματική ή μη εκταμίευση εναπομείνασας δόσης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι σε αυτήν την «ενδιάμεση» συμφωνία θα μπορούσαν να ενταχθούν όλα τα σημεία στα οποία Αθήνα και δανειστές έχουν βρει κοινό τόπο.  Είναι πιθανόν όμως να περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα αν απαιτηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα αναθεωρημένα επίπεδα (σ.σ. έκανε λόγο για ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 1%). «Αν πρέπει να διασφαλίσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα θα δεσμευτούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει με τον πλέον δίκαιο τρόπο.

Μετά και από το πέρας των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου την Τετάρτη, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ότι το πολυνομοσχέδιο που ως λίστα μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προωθήσει προς εξέταση και στο Brussels Group θα προβλέπει την μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα λογοδοτεί στη Βουλή, παρεμβάσεις για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διατάξεις για το λαθρεμπόριο, ρυθμίσεις για τα ΚΤΕΟ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με την καταβολή κατ’ αποκοπήν φόρου 15% περίπου, κ.ά. Κατά κυβερνητικές πηγές θα προβλέπει ακόμη ειδικό φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων. Σχετικά με το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ειδικά για το εάν η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο αποσαφηνίσθηκε πως «αυτό θα αποφασισθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο».
«Αγκάθια» παραμένουν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ο ΦΠΑ με την κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, να είναι έτοιμη να επιδείξει κάποια «ευελιξία» και σε αυτά τα θέματα προκειμένου να υπερσκελιστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συναίνεση. Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περικοπές των πρόωρων συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 ετών, με εξαίρεση συγκεκριμένα επαγγέλματα, και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης , χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα μπορούσε να είναι αυτή. Εκτός συζήτησης δεν βρίσκονται, σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά σε όσες θεωρούνται μεγάλες, δηλαδή άνω των 300 ευρώ.
Όσον αφορά στην αγορά εργασίας,  κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι ούτως ή άλλως η επαναφορά  των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό και στόχος δεν είναι να επανέλθει το παλιό καθεστώς αλλά να εκπονηθεί, με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένα νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα τεθεί στην κρίση των κοινωνικών εταίρων.
Σχετικά με το ΦΠΑ, προς το παρόν, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να «συζητήσει» το ενδεχόμενο ενός ενιαίου συντελεστή, πχ 15%, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία, επιδιώκοντας, όμως, και οι συζητήσεις αλλά και η εφαρμογή του μέτρου να μετατοπιστεί προς τα τέλη Ιουνίου.
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.Η κυβέρνηση εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία σε ένα ελάχιστα αποδεκτό πακέτο μεταρρυθμίσεων στο Brussels Group» ώστε εν συνεχεία να πάει για επικύρωση στο Eurogroup της 11ης Μαίου. Εντούτοις, κυβερνητικές διαρροές τόνιζαν ότι όση καλή διάθεση και να έχει η κυβέρνηση «αν οι εταίροι θέλουν αίμα» δεν θα το έχουν.
δανειστέςΔραγασάκηςκυβέρνησημεταρρυθμίσειςμέτρα