Κυβερνητικές πηγές: Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια - Δεν υποχωρούμε από τις «κόκκινες γραμμές» μας

«Δεν υποχωρούμε από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο δημοσίευμα του Reuters στο οποίο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανιζόταν να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει συμφωνία, θα πρέπει να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, είτε στο εργασιακό είτε στο ασφαλιστικό, και να πληρώσει «πολιτικό κόστος γι αυτό».

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» υποστήριξε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος και τόνισε με κατηγορηματικότητα ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά «μείωση των συντάξεων». «Εμείς», προσέθεσε, «θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας».  Δηλώνει, μάλιστα, ότι η δημόσια παραδοχή επίτευξης σημαντικής προόδου θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» κάπως το θέμα της ρευστότητας εκτιμώντας ότι μια απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, είναι μια κίνηση που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο υπουργικό συμβούλιο αύριο (στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης) θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη». Κατ’ αυτόν, το νομοσχέδιο δεν είναι «”μαρμάρινη πλάκα”, ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο εκτίμησε ότι θα υπάρξει απόφαση στο αυριανό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group (συνεδριάζει εκ νέου αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα), όταν καταλήξει η κυβέρνηση. Αύριο, η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group.

Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.

ΑσφαλιστικόδανειστέςΕργασιακάκόκκινες γραμμέςκυβέρνηση