Reuters: Υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» και «πολιτικό κόστος» ζητούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα

Μέρες έχει μπροστά της η Ελλάδα για να κλείσει συμφωνία πριν βρεθεί χωρίς καθόλου ρευστό, εκτιμά αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε «σημαντικές υποχωρήσεις» που θα σχετίζονται με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και θα πληρώσει το «πολιτικό κόστος» γι αυτό.
Αυτό το ιδιαίτερα «σκληρό» μήνυμα στέλνει Ευρωπαίος αξιωματούχος που τηρεί την ανωνυμία του και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε τρίτο πακέτο στήριξης, δηλαδή τρίτο μνημόνιο, για να μπορέσει να σταθεί. Μάλιστα σημειώνει ότι αυτό το πακέτο θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσα στον Μάη και πριν τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος να να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, με βάση τις συγκεκριμένες δηλώσεις δεν υπάρχει χρόνος για «ενδιάμεση» συμφωνία όπως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι επιδιώκει.
Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εξετάσουν την νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα τονίζοντας ότι από πλευράς θεσμών, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΔΝΤ, ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αυτή η λίστα θεωρείται ότι είναι η «αρχή της κρίσιμης συζήτησης» και όχι το τέλος της. «Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε συμφωνία αν η ελληνική πλευρά δεν κάνει «κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», τους οποίους μάλιστα κατονομάζει λέγοντας ότι θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, δηλαδή να προχωρήσει σε υπαναχωρήσεις και στα θέματα που έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές».  Και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να πληρώσει (η ελληνική κυβέρνηση) το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο. «Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου» είπε ο αξιωματούχος.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος και οι Υπουργοί Οικονομικών βεβαιώσουν, με ανακοίνωσή τους, ότι μια συμφωνία είναι κοντά, κάτι που σημαίνει ότι η εκταμίευση της δόσης δεν είναι μακριά, θα μπορούσε η ΕΚΤ, κατά την ίδια πηγή πάντα, να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα γραμμάτια που μπορούν ν’ αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα. «Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση» κατέληξε.

δανειστέςΕλληνική Κυβέρνησηπολιτικό κόστοςτρίτο μνημόνιουποχωρήσεις