Παρά τα δημοσιεύματα, παρά τη σχετική αυξανόμενη φημολογία και παρά τις «απειλές», η Deutsche Welle εκτιμά ότι τα σενάρια περί Grexit δεν πρόκειται να επαληθευτούν. Σε δημοσίευμά της, που το υπογράφει ο Μαξ Χόφμαν, η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit.
Ο πρώτος λόγος είναι, όπως επισημαίνει, ότι δεν είναι καθόλου απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπό την μορφή ατυχήματος, δηλαδή δεν είναι διόλου απλή διαδικασία το λεγόμενο Graccident. «Τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός» αναφέρει το δημοσίευμα. Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».
Ο δεύτερος λόγος που καθιστά αμφισβητήσιμα τα σενάρια περί Grexit είναι ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα είναι οπωσδήποτε η φτηνότερη λύση για την Ευρωζώνη. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της Deutsche Welle «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Ο τρίτος λόγος έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η Ελλάδα ανήκει στην «ασταθή περιοχή των Βαλκανίων, είναι παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας και ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από την Μεσόγειο», είναι σίγουρο ότι οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ επιθυμούν να οδηγήσουν αυτήν την χώρα σε απομόνωση, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Μαξ Χόφμαν, απαντώντας εμμέσως ο ίδιος αρνητικά.
Ο τέταρτος λόγος για τον οποίο ο αρθρογράφος της Deutsche Welle εκτιμά ότι δεν επίκειται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ότι φαίνεται πλέον ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. Σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικής σημασίας κρίνεται ότι ήταν το τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και η αρνητική ατμόσφαιρα που επικράτησε εκεί.
Τέλος, ως πέμπτο λόγο ο Μαξ Χόφμαν παραθέτει το γεγονός ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ασχέτως άλλων διαβεβαιώσεων και ακόμη και αν δεν έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για άσκηση κερδοσκοπικών πιέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα αποδυνάμωνε αυτομάτως την πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αντικειμενικά θα ήταν ένα «σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα», όπως αυτή καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους μαζί ο Γερμανός αρθρογράφος εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί Grexit.