Τα μέτρα που θα προτείνει προς τους Θεσμούς με την προσδοκία να επιτευχθεί συμφωνία θα φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλεί την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τη λήψη μέτρων είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, διευκρινίζοντας ότι, αν ζητηθεί η επιβολή νέων σκληρών μέτρων, θα προσφύγει στη λαϊκή βούληση μέσω δημοψηφίσματος.
Τη θέση αυτή επανέλαβε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκειά της οποίας ενημέρωσε τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι “είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Πιστεύω στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού”, ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να καταφύγει σε δημοψήφισμα.
Το πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις-μέτρα που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, ενώ αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου συζητήθηκε εκτενώς το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας με τους Θεσμούς και, όπως εκτιμάται, θα περιλαμβάνει μέτρα από την περίφημη λίστα Βαρουφάκη.
Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύσκεψη με τους Θεσμούς αναφέρεται ότι «Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η “λίστα Βαρουφάκη” στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».
«Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά, η οριστική μορφή της οποίας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή. Σενάρια που φέρεται να έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω. Τα μέτρα σύμφωνα με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο -και η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορούν να αποδώσουν από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ –είναι τα εξής:
- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με κριτήρια πιο συμβατά με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
- Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
- Η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
- Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος οι φορολογικές ποινές που θα ασκούνται θα είναι ποινικές.
- Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.
- Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.
- Η παροχή «μπόνους» στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους.
- Η εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.
- Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.
- Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.
- Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.
- Υιοθέτηση μοντέλου διαχωρισμού των πληρωμών του ΦΠΑ.
- Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις.
- Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.