Ανίσχυρο θεωρεί πλέον τον Γιάνη Βαρουφάκη το γερμανικό περιοδικό Focus, θεωρώντας ότι η αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ομάδα διαπραγμάτευσης τον αποδυναμώνει ουσιαστικά.
Σύμφωνα με το άρθρο του Focus που έχει τίτλο «Πρωτόκολλο συρτάκι: Με αυτά τα πέντε στραβοπατήματα ο Βαρουφάκης χορεύει στο περιθώριο», ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά προκάλεσε τον παραγκωνισμό του, καθώς έκανε σημαντικά λάθη.
«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ξεκίνησε ως η ελπίδα της κυβέρνησης στην Αθήνα. Τώρα αντιμετωπίζει τα θραύσματα της διεθνούς καριέρας του. Τη διάλυσή του την έκανε ο ίδιος – σε πέντε βήματα”, αναφέρεται.
Τα πέντε λάθη
1. Έδιωξε την Τρόικα
Την πρώτη μεγάλη προσβολή έκανε ο Βαρουφάκης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές: Στις 30 Ιανουαρίου, έκανε με τυμπανοκρουσίες γνωστό ότι θα διώξει τη μισητή τρόικα από τη χώρα. Το πρόβλημα ήταν τα ίδια δύο πράγματα: Από τη μια πλευρά, ήταν η ώρα που το αφεντικό του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα επισκεπτόταν την Αθήνα και προφανώς δεν το διασκέδασε. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ήθελε χρήματα- ακριβώς από αυτά τα όργανα της Τρόικας που ο Βαρουφάκης προηγουμένως πρόσβαλε. Ήταν μόνο το πρώτο βήμα σε μια παρέλαση αντιφάσεων.
2. Πόζαρε για μια συνέντευξη life style
Λίγους φίλους έκανε ο υπουργός Οικονομικών με τον μαραθώνιο Τύπου στην Ευρώπη. Περισσότερες από 40 συνεντεύξεις λέγεται ότι έδωσε στις πρώτες 30 ημέρες. Το θλιβερό αποκορύφωμα: μια πολυσέλιδη φωτογραφία στο «Paris Match» με τον Βαρουφάκη και τη σύζυγό του να ποζάρουν στο ρετιρέ με θέα στην Ακρόπολη. Στη βάση του αριστερού κόμματός του, δεν κέρδισε απαραίτητα νέους υποστηρικτές – αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι εταίροι είχαν κολλήσει στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, σίγουρα όχι.
3. Προσέβαλε τον Σόιμπλε
Σε μια συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε γκρινιάρης και αγενής. Ο Σόιμπλε δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, πως υπήρξε συμφωνία ότι διαφωνούν. Μετά είπε ο Έλληνας: Μην σκέφτεστε καν ότι υπήρχε συμφωνία. Αυτά τα λόγια μπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά δείχνουν ότι ο Βαρουφάκης ήταν περισσότερο για το σόου, από ότι για τα αποτελέσματα.
4. Αποκάλεσε «βασανιστές» τους εταίρους
Τα εκφραστικά… συμβάντα του Βαρουφάκη ενόχλησαν πολύ τις ευαίσθητες διεθνείς διαπραγματεύσεις. Παρομοίασε λίγο πριν από την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής τις ενέργειες της τρόικας με τα βασανιστήρια του εικονικού πνιγμού. Σε μια συνέντευξη στο Spiegel, είπε: «Λίγο πριν από την καρδιακή ανακοπή θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μερικές ανάσες. Στη συνέχεια, θα μας ωθήσουν ξανά κάτω από το νερό και όλα αρχίζουν ξανά από την αρχή». Ποιος θα είχε επιθυμία για μία εποικοδομητική συζήτηση;
5. Ενεπλάκη στο «σκάνδαλο μεσαίο δάχτυλο»
Θα πρέπει να καταγραφεί στα χρονικά της Γερμανίας το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη, ή, η μετέπειτα αντίδραση του. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί για το αν ήταν μια φτηνή πρόκληση ενός talk show, το να δείξει μια παλιά συνέντευξη με την άσεμνη χειρονομία. Ωστόσο, η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών ήταν τελείως εκτός τόπου: Αντί να απορρίψει την αμαρτία της νιότης ως τέτοια, κατηγόρησε την τηλεοπτική ομάδα ότι ήταν πλαστό. Έτσι κλιμάκωσε μια κατάσταση που κανείς δεν θα ενδιαφερόταν- και έκανε τον εαυτό του μη πιστευτό.
Κερδισμένος ο “χαμηλών τόνων” Τσακαλώτος
Το Focus, σε άλλο άρθρο του, εστιάζει στον «κερδισμένο» του άτυπου ανασχηματισμού, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ανέλαβε συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας.
Με τον τίτλο «Ποιος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Σ’ αυτόν τον άνθρωπο στηρίζει τις ελπίδες της όλη η Ευρώπη» το περιοδικό υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην πυραμίδα, είχαν σχεδιαστεί καλά.
Υπενθυμίζει ότι ο Τσακαλώτος ήταν παρών στην συνάντηση Τσίπρα-Μίλερ και υποστηρίζει ότι πλέον ο Βαρουφάκης αποσύρθηκε στην δεύτερη γραμμή.
Το Focus κάνει αναφορά στο βιογραφικό του κ. Τσακαλώτου και αναφέρεται στις διαφορές του με τον Βαρουφάκη: Εν αντιθέσει με τον «μάτσο» Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος είναι χαμηλών τόνων λέει και καταλήγει: Τα μόνα τους κοινά είναι προτιμούν και οι δύο να περπατούν με ένα σακίδιο στην πλάτη.