J.Galbraith: Διχασμένοι οι δανειστές, δεν ξέρω αν θέλουν λύση ή παράδοση

«Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση”, σημειώνει – αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη – σε συνέντευξή του ο στενός συνεργάτης του James Galbraith. Ο σημαντικός οικονομολόγος, που είναι φίλος και υπήρξε συνάδελφος του Υπουργού Οικονομικών από το Τέξας, υπεραμύνθηκε των ελληνικών θέσεων σε συνέντευξή του στο Spiegel και τόνισε πως το μέχρι στιγμής αδιέξοδο είναι ευθύνη αποκλειστικά των θεσμών.

Αναλύοντας την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Galbraith ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το χρονικό περιθώριο για να χαράξει μεγάλη στρατηγική. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα που εκάστοτε ανακύπτουν. Έτσι, μαζεύει χρήματα από όπου μπορεί και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική, πολύ θα ήθελα να την ακούσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου του Spiegel ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει συνεχώς πορεία, ερεθίζοντας τους δανειστές, με κινήσεις του τύπου να απειλεί πρώτα ότι δεν έχει χρήματα για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ και μετά με το να πληρώνει, ο κ. Galbraith απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν παίζουν παιχνιδάκια. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα. Πριν την τελευταία πληρωμή φαινόταν να μην υπάρχουν χρήματα και για τους μισθούς και για τη δόση».

Παρόλα τα επείγοντα προβλήματα της χώρας, σχολίασε ο δημοσιογράφος, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκει το χρόνο για συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις και ομιλίες. «Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν εργαζόμασταν μαζί σε Βρυξέλλες και Αθήνα τρώγαμε συχνά το πρώτο μας γεύμα στις 2 την νύχτα. Και μετά συνεχίζαμε να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα μέχρι τις 5 το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει αρκετά είναι μέρος της δημόσιας επίθεσης μέχρι εξοντώσεως στο χαρακτήρα του» ήταν η απάντηση του γνωστού οικονομολόγου.

Όσον αφορά τον νόμο για τις ρυθμίσεις χρεών για φοροοφειλέτες που χαρακτηρίστηκε χαρηστικός, ο κ. Galbraith σημείωσε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αν οι δανειστές, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήθελαν έναν πιο αυστηρό νόμο, θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει από τον Έλληνα υπουργό τη διαρκή πίεση να βρει ρευστό.

Τέλος, ο κ. Galbraith τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλονται στον κ. Βαρουφάκη. Οφείλονται στο ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν είναι καθόλου σαφείς στο τι θέλουν. «Σε κάθε πρόταση για μεταρρυθμίσεις λένε ότι δεν τους αρέσει είτε το ένα είτε το άλλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα άνθρωποι και δουλεύουν πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα είχαμε πολύ πιο γρήγορη εξέλιξη, αν αυτοί ήξεραν τι θέλουν οι θεσμοί για να το τσεκάρουν σημείο προς σημείο».

Σε ερώτηση, τέλος, για το πώς θα γίνει αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ακριβώς για να μη δέχεται υποδείξεις από την Τρόικα, ο Galbraith απάντησε ότι αυτό είναι απλώς μία πρόφαση (για τους δανειστές). Οι θεσμοί δε φαίνεται καν να έχουν μια ενιαία στάση. «Πιστεύω ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήθελε ευχαρίστως μία λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως ότι και η ΕΚΤ θέλει το ίδιο, ή αν θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση για όσο καιρό χρειαστεί ώστε αυτή να παραδοθεί» δήλωσε με νόημα.

GalbraithΒαρουφάκηςδανειστέςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ