Η Ελλάδα αλλάζει Πρωθυπουργούς αλλά η Μέρκελ μένει

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι αδιαμφισβήτητα η “σιδερά κυρία” της ΕΕ.

Βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στο τιμόνι ηγεσίας της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασε η πρωτοφανής οικονομική κρίση, που επηρέασε στο έναν ή άλλο βαθμό σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Γερμανία που συνεχίζει να καταγράφει ανάπτυξη και να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά, δεδομένων των συνθηκών, ποσοστά ανεργίας.

Στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ είναι συνδεδεμένη με τις πολιτικές της αυστηρής λιτότητας και της παρατεταμένης ύφεσης, αποτέλεσμα της γερμανικής ηγεμονίας στην Ε.Ε. και του μοντέλου της δημοσιονομικής συμμόρφωσης που έχει επιβάλλει.

Η αντίφαση αυτή Ελλάδας-Γερμανίας αποτυπώνεται στην μακροημέρευση της Μέρκελ στην Καγκελαρία, σε αντίθεση με τη εναλλαγή των Πρωθυπουργών στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής παρουσιάζονται οι έξι διαδοχικοί Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων που η Άγκελα Μέρκελ είναι Καγκελάριος της Γερμανίας.

Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής για τις σχέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την Ελλάδα, η σχέση Μέρκελ – Καραμανλή είχε ξεκινήσει πολύ πριν εκλεγεί Καγκελάριος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο εκείνη συμμετείχε ως αρχηγός του CDU από το 2000. Επισημαίνεται δε ότι, υπήρχε κάποια οικειότητα, αφού, λόγω αλφαβητικής αλληλουχίας (Germany, Greece,  καθόντουσαν δίπλα-δίπλα. Κατά την περίοδο της κοινής τους διακυβέρνησης δεν σημειώθηκαν εντάσεις.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δημοσιονομικό πρόβλημά της χώρας δεν ανέκυψε ποτέ στις διμερείς επαφές Μέρκελ-Καραμανλή. Ακόμη και μετά την αποκάλυψη των στοιχείων το 2009, η δημόσια αντίδραση της Μέρκελ ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική -τους πρώτους μήνες, καθώς δήλωνε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να τα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρώτη περίοδος έντασης στις σχέσεις της Καγκελαρίου με έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνεται επί της Πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου.  Η πρώτη φορά που η Μέρκελ αποκάλυψε δημοσίως τις ανησυχίες της για την Ελλάδα ήταν σε ένα συνέδριο το 2010. Ακολούθησε το Νταβός και η πίεση στον Παπανδρέου για μέτρα, τα οποία ελήφθησαν. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα κατηγορείται διαρκώς  για αναποτελεσματικότητα, με κορύφωση το επεισόδιο των Καννών, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε επί τάπητος το ζήτημα του δημοψηφίσματος, με το γνωστό αντίκτυπο που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του από την εξουσία.

  

Επόμενος Πρωθυπουργός ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος, που χειρίστηκε την υπόθεση υπογραφής της συμφωνίας με την Τρόικα για το δεύτερο πρόγραμμα, το δάνειο και την ολοκλήρωση του PSI.

 

O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος ήταν ο τέταρτος κατά σειρά Πρωθυπουργός, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που σχηματίστηκε κατά το μικρό διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών του Μαΐου και τους Ιουνίου του 2012.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Πρωθυπουργός που είχε τις περισσότερες συναντήσεις με την γερμανίδα Καγκελάριο. Οι σχέσεις τους κατά την περίοδο που ο Αντώνης Σαμάρας ήταν Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν κάθε άλλο παρά καλές, λόγω της έντονης αντιμνημονιακής του ρητορικής. Ωστόσο, σταδιακά αποκαταστάθηκαν, αν και δεν έλειψαν οι εντάσεις, με την υιοθέτηση από τον Αντώνη Σαμαρά των δημοσιονομικών μέτρων που ζητούσε η Γερμανία.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο Πρωθυπουργός που η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήθελε με τίποτε στο τιμόνι της ελληνικής πολιτικής, λόγω της σφοδρής κριτικής και των κατηγοριών που ο έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυε εναντίον της όσο ήταν πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, από την εκλογή του και μετά δεν λείπουν τα χαμόγελα και μια βλέμματα συμπάθειας, τουλάχιστον στο επίπεδο διαχείρισης τη δημόσιας εικόνας.

 

 

 

Aλέξης ΤσίπραςΆνγλελα ΜέρκελΑντώνης ΣαμαράςΓιώργος ΠαπανδρέουΈλληνες ΠρωθυπουργοίΚωνσταντίνος ΚαραμανλήςΛουκάς ΠαπαδήμοςΠαναγιώτης Πικραμένος