Μετά από πολύωρη θυελλώδη συζήτηση, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (δηλαδή από τους εταίρους της συγκυβέρνησης) μετά από δώδεκα ώρες θυελλώδους συνεδρίασης στην Ολομέλεια, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία προβλέπεται η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. ΝΔ και ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία η οποία και έγινε.  Επί συνόλου 260 παρόντων βουλευτών, 156 ψήφισαν «ναι», 104 ψήφισαν «όχι». Καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή.

Λίγο νωρίτερα, δεν είχε γίνει δεκτή από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα η βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις των φορέων του Δημοσίου. Στην τροπολογία αναφερόταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκαταστήσει την αποδεδειγμένη θετική ζημία που προέκυψε (από την εφαρμογή της ΠΝΠ) σε βάρος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων, ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία για την εφαρμογή της παρούσας τροπολογίας.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να εξαιρεθούν οι προθεσμιακές καταθέσεις, παρά το ότι ο κ. Μάρδας είχε διευκρινίσει από την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών σχετικά με το «σπάσιμο» των καταθέσεων αυτών, ότι «ετοιμάζουμε νόμο που θα προβλέπει ότι αυτή τη ζημία θα την επωμίζεται το κράτος». Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την βουλευτική τροπολογία και ανακοίνωσε ότι εφόσον υπάρχει εναλλακτική λύση θα την φέρει ως υπουργική τροπολογία σε προσεχές νομοσχέδιο. Επανέλαβε, δε. ότι εξαιρούνται από την μεταφορά των διαθεσίμων τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, ενώ για τα νοσοκομεία είπε ότι δεν εντάσσονται στην ρύθμιση καθώς δεν έχουν διαθέσιμα, ενώ για τα κοινοτικά κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) είπε ότι δεν θα επενδυθούν υποχρεωτικά σε ρέπος, όπως τα υπόλοιπα διαθέσιμα που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ένταση, οι διαξιφισμοί και οι βαριές πολιτικές μομφές έδωσαν τον τόνο στην συζήτηση, ενώ η ΝΔ ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν σε τέτοιο βαθμό που εξοργισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκαν όρθιοι και φάνηκε να κινούνται προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλο, κάποιοι από αυτούς εκτόξευσαν εναντίον τους βαριές βρισιές, κάτι ωστόσο που από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Το κλίμα ηλεκτρίστηκε ιδιαίτερα, όταν ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τους ομιλητές από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, πως όλες τους οι ομιλίες «είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό, στους δανειστές, στους εταίρους και σ’ αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία».  Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία επιχειρούσε να απαντήσει σε προηγούμενες επιθετικές ομιλίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης, προκάλεσε σκηνικό που θύμισε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της εποχής της υιοθέτησης των Μνημονίων, με εκατέρωθεν προκλήσεις και ύβρεις και έντονα χειροκροτήματα συμπαράστασης στο Νίκο Βούτση από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους βουλευτές της ΝΔ να αξιώνουν να ανακαλέσει, ο κ. Βούτσης έδωσε μονάχα τη διευκρίνιση πως «δια της απουσίας του λόγου σας, οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση, είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών».

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως «δεν ανακαλεί ούτε μία κουβέντα μετά από τη διευκρίνιση αυτή» και ότι «αν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού και σε μια πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής, είστε γελασμένοι».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως ο υπουργός «ετοιμάζει σκηνικό ρήξης και ψάχνει για ενόχους» και δήλωσε πως εάν δεν ανακαλέσει ο κος Βούτσης, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την αίθουσα. Ήδη κάποιοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ήδη αρχίσει να κινούνται προς την έξοδο, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε προς τον Ν. Βούτση πως «πρέπει να συμβιώσουμε εδώ μέσα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, κατά την οποία θα χρειαστεί να απολογηθείτε. Δεν μπορεί να κάνετε τη Βουλή αυτή ζούγκλα».

«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση αυτών που σας είπα, με πατριωτικά αισθήματα, ή ότι κατά τη δική σας άποψη έτσι υπηρετείτε καλύτερα τη χώρα», απάντησε ο Ν. Βούτσης. «Το θεωρείτε πατριωτικό σας καθήκον και το εκτελείτε κατά τη δική σας άποψη. Η διαφωνία μας είναι καθαρά πολιτική και σε βάθος – και έχει εξελιχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα είναι να διευκρινίσουμε όλοι τις απόψεις μας για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Η απάντηση του υπουργού, ικανοποίησε τη ΝΔ που παρέμεινε στην αίθουσα, όχι ωστόσο και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), που αξίωσε από τον υπουργό να ζητήσει μιαν «ευθεία συγγνώμη», καθώς «η ανασκευή δεν έγινε με σαφή τρόπο» – χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Βουλήδιαθέσιμα δημοσίουπράξη νομοθετικού περιεχομένουΤράπεζα της Ελλάδος