That’s Not Your Mandate

Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή (ή μάλλον διαβεβαίωση) από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει όσον αφορά το Grexit, και συγκεκριμένα, ότι η χώρα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν πιεστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα. “Αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα, σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ“, προειδοποίησε μιλώντας σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό.

Αναρωτιέμαι, έχει ο κύριος Βαρουφάκης και η ψηφισμένη ελληνική κυβέρνηση την εντολή να μας βγάλει από το ευρώ; Μα αυτό είναι απλώς μια έσχατη λύση, δεν θέλουν να πάμε σε αυτή την επιλογή, υπάρχει μόνο ως τακτική εκφοβισμού, θα πουν κάποιοι. Αφενός έχω τις αμφιβολίες μου ως προς το ποιον θα έπρεπε να τρομάζει το ενδεχόμενο Grexit περισσότερο, εμάς ή τους Ευρωπαίους, αφετέρου ξέρω ότι σε μια διαπραγμάτευση, (α) δεν είναι καλή ένδειξη το να φτάνεις στο σημείο να λες ότι δεν μπλοφάρεις και (β) πρέπει να είσαι όντως αποφασισμένος να πας στην έσχατη λύση αν η διαπραγμάτευση δεν σου βγει.

Μια απορία όμως: έδωσε ο ελληνικός λαός εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίξει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη; Είστε okay με την έσχατη αυτή λύση, “που δεν είναι μπλόφα”, όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός; Έχει η κυβέρνηση άραγε λευκή επιταγή να έρθει σε ρήξη, αν αυτό συνεπάγεται επιστροφή στη δραχμή;

 

GrexitΒαρουφάκης