Έχουν μέγεθος 0,1 mm, βρίσκονται παντού και δεν είναι ορατοί με το μάτι, αλλά με μικροσκόπιο, όμως τους αποκαλούν «θαύμα της φύσης», που βρίσκει εφαρμογή από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τις δουλειές του σπιτιού.
Ο λόγος για τους ενεργούς μικροοργανισμούς, η χρήση των οποίων διαδίδεται στην ελληνική αγορά και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, καθώς οι εφαρμογές τους έχουν «χειροπιαστά» αποτελέσματα.
«Σε διάστημα περίπου ενός έτους ενημερώσαμε πάνω από εκατό άτομα για τη φιλοσοφία και τη χρήση των ενεργών μικροοργανισμών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Σπείρα Γης» Γιώργος Μπουκιστιάνος.
Πρόσθεσε δε, ότι όσοι χρησιμοποίησαν ενεργούς μικροοργανισμούς (εφαρμογές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και στο νοικοκυριό) έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.
Οι ενεργοί μικροοργανισμοί ανακαλύφθηκαν το 1968 από τον Ιάπωνα καθηγητή Γεωργίας Τερούο Χίγκα (Teruo Higa), ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και αξιοποιούνται-με επιτυχία- και σε άλλες χρήσεις.
Πρόσφατα, πρόσθεσε ο κ. Μπουκιστιάνος, έγιναν εφαρμογές ενεργών μικροοργανισμών σε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης για την εξάλειψη της δυσοσμίας που προέρχεται από τους κάδους απορριμμάτων.
Ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων.