«Λευκό πέπλο» σκέπασε την Άτοκο στο Ιόνιο - Πώς προκλήθηκε το φαινόμενο

Εντυπωσιακές εικόνες από την Άτοκο, ένα βραχώδες νησί έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων στο Ιόνιο, ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη και είναι μέλος της «οικογένειας» του δικτύου Natura 2000, καταγράφηκαν την Παρασκευή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του καιρού.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media, παρά το γεγονός ότι είμαστε στα μέσα Ιουλίου και σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα, η Άτοκος έμοιαζε… χιονισμένη!

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή – Facebok Vasilis Galatis

Σύμφωνα με τον διαχειριστή της ομάδας Weather Station Ithaca-Greece και ερασιτέχνη μετεωρολόγο Λουκά Αναγνωστάτο από την Ιθάκη, παρόμοιες εικόνες εμφανίστηκαν και στην παραλία Αφάλες στα βόρεια της Ιθάκης.

Με βάση, δε, τα δεδομένα που συγκέντρωσε, την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στα βόρεια της Ιθάκης ήταν 27,6 βαθμοί Κελσίου με 87% υγρασία και στα νότια 34,6 βαθμοί Κελσίου με 19% υγρασία.

Οι εικόνες αυτές οφείλονται στο φαινόμενο της θαλάσσιας ομίχλης, μια μορφή της ομίχλης μεταφοράς που σχηματίζεται όταν σχετικά θερμός και υγρός αέρας από την ξηρά μεταφέρεται πάνω από την πιο ψυχρή θάλασσα.

Το φαινόμενο της θαλάσσιας ομίχλης εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι, καθώς τότε μεγιστοποιείται η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της επιφάνειας της θάλασσας.

Διαδικασία σχηματισμού θαλάσσιας ομίχλης (Πηγή:blog.metservice.com/Fog)

Πηγή φωτογραφιών: Weather Station Ithaca-Greece/Protothema.gr

ΕΛΛΑΔΑΙθάκηΙόνιοπεριβάλλον