Η ορειβάτισσα Βανέσα Αρχοντίδου έχει κατακτήσει τις έξι από τις επτά υψηλότερες βουνοκορφές του πλανήτη. Μέχρι τα τέλη του 2021 σχεδιάζει να πατήσει και την έβδομη, την κορυφή του όρους Βίνσεν, στην Ανταρκτική.
Ο βασικός στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί για την κλιματική αλλαγή. «Ανεβαίνοντας σε όλες αυτές τις κορυφές έβλεπα τους παγετώνες να μειώνονται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Κλιματική Αλλαγή.
Υπό την ίδια ιδιότητα ο Αναστάσης Σταμάτης, 31 ετών, έχει αναλάβει να ενημερώσει για τα προβλήματα που δημιουργεί στον άνθρωπο η αδιαφορία για το περιβάλλον: «Ένας πρεσβευτής προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει τον κόσμο για την κατάσταση. Προσπαθεί με μικρές καθημερινές ενέργειες να γίνει μέρος της λύσης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Α. Σταμάτης.
Ο θεσμός των πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, δίνει τη δυνατότητα στους νέους να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τις κοινές μας προκλήσεις ως Ευρωπαίοι. Πρόκειται για ένα κίνημα ανθρώπων με έναν κοινό σκοπό: μια πιο βιώσιμη Ευρώπη. Οργανισμοί αλλά και μεμονωμένα άτομα μπορούν να αναλάβουν μια δέσμευση για την κλιματική δράση. Οι δεσμεύσεις μπορεί να είναι μικρές, βιώσιμες επιλογές ή μεγάλες, πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για πρακτικές αλλαγές που έχουν σημασία στην καθημερινότητα και ξεκινούν από το πώς παράγουμε και καταναλώνουμε, μέχρι το πώς κινούμαστε, θερμαίνουμε ή δροσίζουμε τα σπίτια μας, αλλά και το πώς δουλεύουμε και ζούμε μαζί.
Η πανδημία Covid-19 φαίνεται πως πηγαίνει πίσω τους 17 στόχους που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πατάει γκάζι» για την Πράσινη Συμφωνία.
«Είχαμε την πρώτη συζήτηση στα ελληνικά, για την Ελλάδα με τους Έλληνες συμμετέχοντες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, Κωνσταντίνος Μαχαίρας. «Στη συνείδηση αρκετού κόσμου έχει εγγραφεί ότι η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει μόνο με τον πλανήτη. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το κατά πόσον η ανθρωπότητα, όπως την έχουμε γνωρίσει, θα επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Μιλάμε για το πως θα σώσουμε τον ‘Άνθρωπο. Ο πλανήτης θα την βρει την άκρη μια χαρά. Δεν είναι αργά για να κάνουμε κάτι. Πρέπει να αναλάβουμε δράση άμεσα, όλοι», συμπληρώνει ο Κ. Μαχαίρας.
Στην Ελλάδα σχεδόν 1.000 άτομα και οργανώσεις έχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν Πρεσβευτές και εργάζονται ήδη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμπλακούν, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να λάβουν περαιτέρω μέτρα στη δράση τους για το κλίμα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν «όχημα» για την επίτευξη του στόχου.
«Έξι μήνες μετά το Σύμφωνο για το Κλίμα, είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να δούμε πόσοι πρεσβευτές έχουν ήδη ενταχθεί και συνδεθεί μεταξύ τους, και πόση αισιοδοξία, πόσο όραμα, μας δίνουν οι μεμονωμένες δεσμεύσεις. Παρέχουν μεγάλη έμπνευση για τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Μαζί, μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο και επομένως καλώ όλους τους πολίτες και τους οργανισμούς να μας ακολουθήσουν» δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου.
Το Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βοηθά την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τον στόχο της ώστε να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Η Πράσινη Συμφωνία στοχεύει δε, να καταστήσει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώσιμη μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες και καθιστώντας τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.
Συντάκτης: Μαρία Παππά
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ