Μεγάλη και επικίνδυνη μόλυνση της ατμόσφαιρας προκάλεσε η τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στα Γεράνεια Όρη.
Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της 19ης Μαΐου από τον Σχίνο Λουτρακίου και κατέκαψε δασικες περιοχές έως τα Μέγαρα, ήταν μεγάλη σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών). Την Πέμπτη 20 Μαΐου και το χρονικό διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού μετέτρεψε το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής σε θάλαμο αερίων.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία οι τιμές που καταγράφηκαν για τα μικρά σωματίδια PM2.5 ξεπέρασαν κατά πολύ τα 100 μg/m3, όταν το ανώτατο όριο τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 μg/m3. Μάλιστα υπήρξαν συγκεντρώσεις έως και 250 μg/m3 σε βόρειους – βορειοανατολικούς δήμους της Αττικής, όπως τα Μελίσσια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και έως 170 μg/m3 στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και στο κέντρο!
Τα συγκεκριμένα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης είναι πολύ επικίνδυνα. Τα μικρά σωματίδια PM2.5 σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για τον άνθρωπο λόγω της βαθύτερης διείσδυσης του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο έχει υποχωρήσει πλήρως, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις περιοχές της καταστροφής πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.
Καταστροφή ασύλληπτου μεγέθους…
Την ίδια ώρα ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές, που μίλησε στον Αθήνα 984, τόνισε ότι στην περιοχή υπήρξε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αφού κάηκαν 30.200 στρέμματα πυκνού δάσους, από τα συνολικά 50.200 στρέμματα που παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν στάχτη, ενώ χιλιάδες ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο, με ένα ολόκληρο οικοσύστημα να εξαφανίζεται με τον χειρότερο τρόπο.
Ο κ. Κοντοές επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, τόνισε ότι «η καμένη έκταση εκτιμήθηκε στα 50.200 στρέμματα σύμφωνα με τη χαρτογράφηση μας» Το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος «είχαν καεί 48.000 στρέμματα ανεβάζοντας την συνολική καμένη έκταση της ευρύτερης περιοχής σε περίπου 100.000 στρέμματα».
Τα μέλη της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND σημειώνουν ότι: «Τα Γεράνεια Όρη εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και η αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της περιοχής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».