Σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η μεγάλη, πολυήμερη και καταστροφική φωτιά στα Γεράνεια Όρη κατέκαψε 52.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ακόμα και προστατευομένου παρθένου δάσους NATURA, μέσα σε ένα σύνολο 71.000 στρεμμάτων γης, που κάηκαν συνολικά…
Τα στοιχεία σοκάρουν και είναι ενδεικτικά, του γεγονότος πως πρόκειται για την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
Δείτε το Video:
Το Video που ακολουθεί παρουσιάζει την χωρική κατανομή μεγάλων δασικών πυρκαγιών (που έκαψαν πάνω από 500 στρέμματα η κάθε μία), ανά έτος για την περίοδο 2010-2020. Διακρίνονται οι περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν περισσότερο κάθε έτος, με βάση την ένταση και το μέγεθος των εστιών, ενώ τεράστιο ήταν το πλήγμα και για την πανίδα, το πλήθος ζώων του οικοσυστήματος, που έγινε στάχτη, μαζί με τα χιλιάδες πλάσματά του…
Παράλληλα, δυναμικά διαγράμματα δίνουν το πλήθος των μεγάλων πυρκαγιών ανά έτος.
Σοκ: 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές από το 2000 έως το 2021 στην Ελλάδα
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.
Από την ανάλυση των στοιχείων του θλιβερού απολογισμού, προκύπτει ότι:
Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.
Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.
Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
Όσον αφορά στην εποχή, που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, είναι κι αυτό κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα, καμία δασική πυρκαγιά από όσες εκδηλώθηκαν πριν από το μήνα Ιούνιο, δεν είχε κάψει περισσότερα από 5.000 στρέμματα.