Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και τρεις εβδομάδες στο δάσος του Αμαζονίου προκαλούν τρόμο, καθώς η οικολογική καταστροφή στον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Οι ντόπιοι μιλούν για εικόνες «Αποκάλυψης», καθώς η μέρα γίνεται νύχτα, την ώρα που οι φωτιές καίνε ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τη ζωτική πηγή οξυγόνου.
Οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει επίσημα στοιχεία για την καταστροφή, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για πολλές χιλιάδες στρέμματα, με την αρμόδια υπηρεσία -το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών- να υποστηρίζει πως κάθε λεπτό καταστρέφεται δάσος έκτασης ενάμισι ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Η έκταση της πυρκαγιάς, που μετράει πολλά διαφορετικά μέτωπα, είναι ορατή πλέον από το Διάστημα και ήδη από την αρχή του μήνα η κυβέρνηση έχει κηρύξει την Πολιτεία Αμαζόνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.
Η πλειονότητα των πολιτών είναι έξαλλη με τη στάση του προέδρου της χώρας Τζάιρ Μπολσονάρο και πραγματοποιεί διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και διεθνείς κινητοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την καταστροφή που συντελείται στο τροπικό δάσος.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν καταγγελίες πως πρόκειται για εμπρησμούς από ανθρώπους που επιδιώκουν την παράνομη υλοτόμηση της γης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γης για να μεγαλώσουν τα βοοειδή τους. Πρακτικές που σιωπηρά έχει επιτρέψει η κυβέρνηση, κάνοντας τα στραβά μάτια σε περιστατικά ανομίας και κατάχρησης δασικής γης.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο κατηγόρησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να απορρίψει τις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται για την αδυναμία του να προστατεύσει το δάσος.
“Στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, τις οποίες κατά τη γνώμη μου ξεκίνησαν οι ΜΚΟ επειδή χάνουν χρήματα, η απάντηση είναι: Να φέρουν προβλήματα στη Βραζιλία”, δήλωσε χθες ο Μπολσονάρο στην Μπραζίλια. Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως ομάδες ανθρώπων με κάμερες βάζουν φωτιές και πηγαίνουν να τις βιντεοσκοπήσουν. Ερωτώμενος αν έχει αποδείξεις για τις κατηγορίες ή αν μπορεί να ονοματίσει τις ΜΚΟ που εμπλέκονται, δήλωσε πως “δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία” και πως “είναι απλώς η… διαίσθησή του”.
Ακτιβιστές περιβαλλοντολόγοι τονίζουν πως οι δηλώσεις του είναι απλώς ένας ανόητος τρόπος να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τους κακούς χειρισμούς του και την άτυπη ενθάρρυνση της παράνομης υλοτομίας. Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος υποστήριξε πως ποτέ δεν κατηγόρησε τις ΜΚΟ, ενώ παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.
Οι επικριτές του και χιλιάδες κόσμου κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο πως από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η Περιβαλλοντική Υπηρεσία έκοψε λιγότερα πρόστιμα και οι υπουργοί έκαναν σαφές πως τάσσονται με τους υλοτόμους και όχι με τους ντόπιους ιθαγενείς που ζουν στο δάσος και κάνουν τα πάντα για να το σώσουν. Οι τοπικές εφημερίδες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως σε κάποιες περιοχές οι αγρότες διοργανώνουν «πύρινες ημέρες», βάζοντας φωτιές, εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες και τη φτωχή οργάνωση της πολιτείας.
Άγνωστο παραμένει, πάντως, αν οι φωτιές πυροδοτήθηκαν από τους αγρότες για να «καθαρίσουν» μεγάλα κομμάτια γης και να τα εκμεταλλευτούν στη συνέχεια, έγιναν κατά λάθος ή από φυσικά αίτια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως πως ξεκινάει έρευνα για τα αίτια της οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με τη Νορβηγία και τη Γερμανία να ανακοινώνουν πως σταματούν τις χρηματοδοτήσεις στο fund του Αμαζονίου που στηρίζει πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία του τροπικού δάσους.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος