Ένα πανέμοσρφο έργο τέχνης δημιούργησε η φύση στο Αιτωλικό Μεσολλογίου, ως «αντίδραση» στην ύπαρξη σκνίπας στην περιοχή.Στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα, σχηματίστηκε ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων,«υφαίνοντας» μια μαγευτική εικόνα.
Το φαινόμενο εξήγησε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,πρόσφατα εμφανίστηκε στην περιοχή,υπερπληθυσμός σκνίπας με την τοπική ονομασία «βουβό» ή «κουφό» (επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE )που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω. Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα.
Το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο: