"Βρυχάται" το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, ένα από τα πιο ενεργά του κόσμου

Πάνω από 130 μικρές σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαρτίου στην περιοχή του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον πλανήτη.

Η έκρηξη στις 18 Μαΐου του 1980, ήταν η πιο καταστροφική για την οικονομία αλλά και η πιο φονική που έχει σημειωθεί στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αφήνοντας πίσω της 57 νεκρούς ενώ καταστράφηκαν 250 σπίτια, 47 γέφυρες, 25 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και 300 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων.

Μια τεράστια κατολίσθηση συντριμμιών που προκλήθηκε από ένα σεισμό έντασης 5,1 βαθμών στη κλίμακα ρίχτερ ήταν η αιτία μιας έκρηξης και μείωσε το ύψος του βουνού από 2.950 μέτρα σε 2.550 μέτρα, με ένα κρατήρα σχήματος πετάλου διαμέτρου 1,5 χιλιομέτρων να παίρνει τη θέση της κορυφής. Η κατολίσθηση είχε όγκο 2,9 κυβικά χιλιόμετρα. Το Ηφαιστειακό Μνημείο Όρους της Αγίας Ελένης δημιουργήθηκε για τη προστασία του ηφαιστείου και να επιτρέψει την επιστημονική μελέτη του αντίκτυπου της έκρηξης.

Όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ηφαίστεια της οροσειράς Κασκέιντ, το όρος της Αγίας Ελένης είναι ένας μεγάλος εκρηκτικός κώνος, ο οποίος αποτελείται από στρώματα στερεοποιημένης λάβας και στάχτης, ελαφρόπετρας (κισσήρη) και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων. Το βουνό περιλαμβάνει επίσης στρώματα βασάλτη και ανδεσίτη, μέσα στα οποία έχουν εκραγεί δόμοι με δακιτική λάβα. Οι μεγαλύτεροι δόμοι δημιούργησαν τη προηγούμενη κορυφή και βόρεια του βουνού βρισκόταν ο μικρότερος δόμος Γκόουτ Ροκς. Αυτοί οι δόμοι καταστράφηκαν από την έκρηξη του 1980.

Μετά από εκείνη την έκρηξη, το ηφαίστειο εξερράγη ξανά το 2004, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή στάχτη σε ύψος 10.000 ποδών. Αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008, και πέντε μήνες μετά οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το ηφαίστειο είχε «κοιμηθεί» ξανά.

Τώρα, 12 χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη, το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο είναι πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Προς το παρόν, όπως λένε, δεν υπάρχουν φανερά σημάδια ότι πρόκειται να εκραγεί άμεσα.

Η έκρηξη του 1980

έκρηξηΗΠΑηφαίστειοσεισμός