Τα αρκτικά δάση που καλύπτουν τις βόρειες περιοχές της Αλάσκα, του Καναδά, της Ρωσίας και της Σκανδιναβίας, και τα οποία αποτελούν περίπου το 30% της δασικής έκτασης του πλανήτη, απειλούνται από τις θερμότερες θερμοκρασίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα αρκτικά δάση σε ένα σημείο καμπής όπου απειλούνται από νέες ασθένειες, έντομα και τεράστιες πυρκαγιές, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η προστασία των δασών αυτών, γνωστά και ως τάιγκα, θα πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας για τους διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής, αναφέρουν οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία. Τα αρκτικά δάση είναι τα μεγαοικοσυστήματα στην κλιματική ζώνη του βορείου ημισφαιρίου ακριβώς νότια των περιοχών της Αρκτικής, και κυριαρχούνται από είδη δέντρων όπως η λεύκα, η σημύδα και διάφορα κωνοφόρα. Τα δάση απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας που ενδεχομένως να φτάσει τους 6 με 11 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτές οι υψηλότερες θερμοκρασίες «κινούνται» βόρεια δέκα φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα δάση μπορούν να προσαρμοστούν. «Η ταχύτητα με την οποία τα δάση μπορούν να κινηθούν προς τα βόρεια είναι πολύ αργή, περίπου 100 μέτρα μέσα σε μια δεκαετία», δήλωσε ο Ντμίτρι Σεπασένκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι τα βόρεια δάση είναι πιθανό να μετατραπούν από αδιάσπαστες εκτάσεις δέντρων σε απομονωμένες ομάδες δέντρων που χωρίζονται από ανοικτά λιβάδια. Πέρα από τη χλωρίδα και την πανίδα, οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν επίσης το ζωτικό ρόλο των δασών ως πηγή ξυλείας και βιοκαυσίμων. Τα δάση έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του κλιματικού συστήματος του πλανήτη, αφαιρώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, επισημαίνουν οι ερευνητές.