Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ωθήσει ένα στα 13 είδη οργανισμών στη Γη σε εξαφάνιση, υποστηρίζει νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει περισσότερο τον Αμαζόνιο και τη Νότια Αμερική γενικότερα, όπου ο ρυθμός εξαφάνισης θα φτάσει το 23%.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, με επικεφαλής τον Μαρκ Ούρμπαν, συγκέντρωσε και ανέλυσε 131 προηγούμενες μελέτες πάνω σε διάφορα είδη οργανισμών και στη συνέχεια πραγματοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστικά μοντέλα, καταλήγοντας πως ο γενικός μέσος ρυθμός εξαφάνισης για τον πλανήτη θα διαμορφωθεί στο 7,9 τοις εκατό. Το χειρότερο σενάριο, στο οποίο υποτίθεται πως δε θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπολογίστηκε στο 16,67 τοις εκατό, ενώ ο σύγχρονος ρυθμός εξαφάνισης είναι 2,8 τοις εκατό.
Αυτός ο μέσος όρος αφορά όλα τα είδη και όλες τις ηπείρους, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές εκπομπές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ρυθμός εξαφάνισης δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα είδη θα εξαφανιστούν αμέσως, καθώς κάποια θα βρεθούν σε μια πιο σταδιακή, αλλά μη αναστρέψιμη παρακμή, σύμφωνα με τον Ούρμπαν.
Η ομάδα του Ούρμπαν πιθανόν να υποτιμά το πραγματικό ποσοστό απωλειών, καθώς εξετάζει μόνο τη θερμοκρασία, και όχι άλλους παράγοντες όπως οι πυρκαγιές ή η αλληλεπίδραση με άλλα ζώα, ενώ οι περισσότερες από τις αρχικές 131 μελέτες αφορούν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου οι ρυθμοί εξαφάνισης είναι χαμηλότεροι.
Τα διάφορα είδη τείνουν να κινούνται πιο κοντά στους πόλους και σε μεγαλύτερα υψόμετρα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Ωστόσο τελικά ο διαθέσιμος χώρος για να καταφεύγουν τα ζώα μακριά από την υψηλή θερμοκρασία θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί.
Ωστόσο, η πιθανή εξαφάνιση από την αύξηση της θερμοκρασίας επισκιάζεται από ένα πολύ υψηλότερο ρυθμό εξαφάνισης που επίσης προκαλείται από τον άνθρωπο, την απώλεια των ενδιαιτημάτων. Για κάθε είδος που εξαφανίζεται από φυσικά αίτια, 1.000 εξαφανίζονται λόγω αφύσικων ανθρωπογενών αιτιών, αναφέρει η έρευνα.