ΔΝΤ: Καταστροφικό για την Ελλάδα, δύσκολο για την Ευρωζώνη ένα Grexit - Δεν είναι κύριο σενάριο

Το ΔΝΤ έχει ως βασικό σενάριο την παραμονή της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης και αυτή είναι και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε, σε δηλώσεις του, την Τετάρτη ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Ταμείου. «Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις περί Grexit και τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, ο κ. Βινιάλ προειδοποίησε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit στη ζώνη του ευρώ, καθώς θα υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης, όμως -τόνισε- ότι πλέον «βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου.»

Το ΔΝΤ, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε το Ταμείο να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, «αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο θεωρώντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται για να έχουν αίσιο τέλος (οι συζητήσεις) εν ευθέτω χρόνω». Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, πηγές προσκείμενες στο Ταμείο εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος μέχρι τις 24 Απριλίου για να επιτευχθεί συμφωνία, εκτιμώντας ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

GrexitΒινιάλΔΝΤ