Επιφυλάξεις για το προσχέδιο νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το προσχέδιο νόμου έστειλε στην ΕΚΤ ο Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να εξεταστεί και να διατυπωθεί μια πρώτη γνωμοδότηση για το αν η Φρανκφούρτη το θεωρεί συμβατό, καθώς στην ΕΚΤ υπάγονται, θα μπορούσε κανείς να πει, οι ελληνικές τράπεζες που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις της ΕΚΤ, καταρχήν, δεν ήταν θετικές, καθώς εκτιμάται ότι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο αφήνει περιθώριο και σε άτομα που δεν έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα να επωφεληθούν και να μην πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει προστασία για τις πρώτες κατοικίες των οποίων η αξία φτάνει τις 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης τίθεται ένα ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για την συνολική περιουσία του δανειζόμενου, του οποίου οι καταθέσεις και τα ρευστοποιήσιμα πάγια να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
Αυτοί οι όροι είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του οποίου η ισχύ έληξε στα τέλη του περασμένου έτους, ο οποίος προέβλεπε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.
Τί επισημαίνει η ΕΚΤ
«Τα ευρύτερο πεδίο επιλογής των δανειοληπτών, ξεπερνά την προστασία των ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος οφειλετών, αντίθετα εμπεριέχει τον ηθικό κίνδυνο να δημιουργήσει σε «χρεοκοπίες στρατηγικής», υπονομεύοντας την κουλτούρα της εξόφλησης των χρεών και της μελλοντικής πιστωτικής ανάπτυξης, αναφέρει η ΕΚΤ.
«Το προσχέδιο του νόμου θέτει σαφέστατα διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με την προστατευόμενη ιδιοκτησία, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακινήτων παγίων και των καταθέσεων, συνεχίζει η γνωμοδότη της ΕΚΤ, η οποία συγκρίνει το προσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο.
«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ.