Νέα σενάρια για παράλληλο νόμισμα και χρεοκοπία στο διεθνή Τύπο

Την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει στα διεθνή ΜΜΕ οι αναφορές στην Ελλάδα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα με τις περισσότερες απόψεις να καλλιεργούν ένα μάλλον ασφυκτικό ψυχολογικό κλίμα θεωρώντας, λίγο – πολύ, δεδομένη την χρεοκοπία της χώρας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι λείπουν και οι πιο ψύχραιμες «φωνές» αλλά και οι φιλελληνικές με την εκπομπή «Die Anstalt» του γερμανικού δικτύου ZDF να έχει τα ηνία.

Ένα νέο «ρεσιτάλ» δίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph η οποία, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η Αθήνα προετοιμάζει πυρετωδώς «δραστικά σχέδια» για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εμφάνιση παράλληλου νομίσματος για να καλύψει πληρωμές. «Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση! Αν αναγκαστούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ ή μια χρεοκοπία του ελληνικού λαού είναι προφανές ότι θα επιλέξουμε το πρώτο» εμφανίζεται να λέει στην εφημερίδα ο συγκεκριμένος αξιωματούχους που δεν κατονομάζεται.

Η Telegraph υποστηρίζει ότι αν οι πιστωτές δεν χαλαρώσουν κάπως τον κλοιό των πιέσεων και δεν αποφασίσουν τελικά να εκταμιεύσουν έστω και ένα μικρό της οφειλόμενης προς την Ελλάδα δόσης, τότε η Αθήνα είναι πιθανό να υποχρεωθεί να μην πληρώσει την δόση της αποπληρωμής του δανείου στο ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο.

Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Εβανς Πρίτσαρντ και επικαλείται υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν πάση θυσία τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις πληρωμές των συντάξεων.  «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ταπείνωση, δεν θα δεχτούμε ένα δίλλημα ανάμεσα στην στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές και μια στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Αν αυτός είναι ο στόχος των δανειστών τότε θα πρέπει να μας αποχωριστούν», δηλώνει στην Telegraph ένας εξ αυτών των αξιωματούχων. Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει ότι προφανώς μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε επιστροφή στην δραχμή.

«Θέλουν να μας κάνουν να εφαρμόσουμε ελέγχους ροής κεφαλαίων και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο μη δημοφιλής ώστε να πέσει. Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, και να επιδείξουν ότι καμιά κυβέρνηση στην Ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της. Δεν πιστεύουν ότι θα φύγουμε, ή ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στα δυο» εμφανίζεται να δηλώνει πάλι ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα.

Κατά τον Πρίτσαρντ, η όλη αυτή συζήτηση δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί ότι αποτελεί και το ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επιλογή που μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου και δεν υπάρχει προηγούμενη αναλογία για άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Περί ελληνικής χρεοκοπίας ο λόγος και στο γερμανικό Der Spiegel, το οποίο, όμως, χρησιμοποιεί λίγο χαμηλότερους τόνους. «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν».

Κατά το γερμανικό περιοδικό, η χρεοκοπία στην ίδια την χώρα έχει, ήδη, ξεκινήσει και ως απόδειξη αναφέρει ότι «σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται»  ενώ «η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει». Ως παράδειγμα της χρήσης αυτής της τακτικής φέρνει τον Κρατικό Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, από τον οποίο η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Der Spiegel, ζήτησε να μεταφέρει τα διαθέσιμά του (70 – 80 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευσή και ανακαίνιση κτιρίων) σε λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας.

Το άρθρο σημειώνει ότι παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ξεκάθαρα ως στόχο της να τηρήσει τις υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στους πιστωτές όσο και απέναντι στους πολίτες, πρακτικά η χώρα βρίσκεται «μάλλον σε μια υφέρπουσα χρεοκοπία» τονίζει το γερμανικό περιοδικό. «Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη αυτό; Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει».

Για το Spiegel, σε αντίθεση με το Reuters που μιλούσε για την 9η Απριλίου, η «τελική» ημερομηνία για την Ελλάδα είναι 12η Μαΐου οπότε πρέπει ν’ αποπληρωθεί άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε, υποστηρίζει, αν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις και δεν έχουν βρεθεί χρήματα, «όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν».

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες «φωνές» και εντός Γερμανίας. Η σατιρική εκπομπή «Die Anstalt» του κρατικού γερμανικού δικτύου ZDF, η οποία έχει γίνει γνωστή τόσο από την εκπομπή με τον Έλληνα εστιάτορα και τους Γερμανούς δανειστές που αποδείκνυε με απλό και χιουμοριστικό τρόπο την παράλογη λογική των προγραμμάτων διάσωσης προς την Ελλάδα  (δείτε ΕΔΩ το video), όσο και από την εκπομπή για τις πολεμικές αποζημιώσεις στο Δίστομο (δείτε ΕΔΩ το video), επανέρχεται με ένα φιλελληνικό επεισόδιο.

Χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά το χιούμορ, οι παρουσιάστες της αναδεικνύουν πόσο παράλογο είναι οι Έλληνες να πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τόκους για δάνεια -και όχι για πακέτα βοήθειας- και παρόλα αυτά να τους βρίζουν, κάτι που σύμφωνα με τον «κακό» του σκετς, δεν τον ενοχλεί παρόλο που αλλιώς νόμιζε ότι ήταν μέχρι τώρα τα πράγματα. Ο συνομιλητής του (ο δεύτερος παρουσιαστής) εμφανίζεται να του εξηγεί ότι μέχρι τώρα η κρίση δεν έχει κοστίσει τίποτε στους Γερμανούς φορολογουμένους, ούτε και στους φορολογουμένους των άλλων κρατών – δανειστών και ότι όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι προπαγανδιστική και δεν βασίζεται στην αλήθεια.

«Μηδέν λεπτά» είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί. Προχωρά δε περισσότερο και λέει ότι η Γερμανία έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά από την κρίση, ενώ αφήνει και υποννοούμενα για την Bild, λέγοντας ότι διαβάζει κανείς τη συγκεκριμένη εφημερίδα, όπως πίνει κανείς αναψυκτικό για να ξεδιψάσει…

 

Der SpiegelDie AnstaltTelegraphZDFχρεοκοπία