Απόλυτα ξεκάθαρος ότι η επιλεκτική διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Brussels Group δεν γίνονται από την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με παρέμβασή του στην Βουλή.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «δήθεν εμπιστευτική» την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και ξεκαθάρισε ότι οι διαρροές δεν γίνονται από την ελληνική πλευρά. Αποκάλυψε ότι όταν ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει δημοσιοποίηση όλων των θέσεων τόσο στο Brussels Group όσο και στο Eurogroup το αρνήθηκαν ενώ την ίδια ώρα «βλέπαμε το κείμενο από τον Σπίγκελ στους FT. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν το κάναμε εμείς. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί η Ευρώπη».
«Είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται οι πολίτες από ιστοσελίδες για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τρόπο που επιβάλλεται η πλήρης εμπιστευτικότητα για το τι λέγεται και ποιες είναι οι προτάσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Θα ήθελα τις προτάσεις να τις δημοσιεύαμε καθώς οι διαρροές υπονομεύουν τις διαδικασίες».
Παράλληλα ανέφερε ότι «κάναμε αίτημα ώστε οι προτάσεις μας να δημοσιοποιηθούν σε διάφορα στάδια. Απερρίφθησαν στη βάση ότι δεν λειτουργεί έτσι το Brussels Group και το Eurogroup» και υποστήριξε ότι “αυτή η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών για το τι κάνουμε”.
Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί «τάσεις ασφυξίας. και εμπεριέχει τα συστατικά ασάφειας και ανασφάλειας στις αγορές και δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας».
Επισήμανε πως «η κυβέρνηση μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που επιβάλλουν οι δανειστές μεγιστοποιεί τις δυνατότητες που υπάρχουν στα δημοσιονομικά της χώρας» και εξήγησε ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση εάν η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί το email Χαρδούβελη και αν «μειώναμε τις επικουρικές κατά 80%, αυξάναμε το ΦΠΑ στα νησιά ωθούσαμε περαιτέρω την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση».
«Σφάλαμε που δεν τα προσυπογράψαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε για εξορθολογισμό της φορολόγησης των αγροτών και παραδέχθηκε ότι «οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνουν στην ώρα τους».