Απόφαση-σκάνδαλο για τον ΦΠΑ

Η διαδικασία για την εφαρμογή των μέτρων της online ενημέρωσης του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του Taxis για τις εισπράξεις του ΦΠΑ ξεκινά με την κατάργηση μιας σκανδαλώδους όπως κρίνεται από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών απόφασης περί απαλλαγής δεκάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ακόμη και από την υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή.Πρόκειται για τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, τους πράκτορες κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών καταστημάτων καθώς η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ (!) αλλά όχι από τον φόρο κερδών, οι επιχειρήσεις ενοικίασης επιβατικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά την απομάκρυνση του κ. Χάρη Θεοχάρη (σημερινού Βουλευτή) από το Υπουργείο Οικονομικών, ταυτόχρονα με την απόφαση για την απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ των πολύ μικρών καταστημάτων σε χωριά και νησιά με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ. Πλέον η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ζήτημα και θα προχωρήσει στην κατάργηση των «διευκολύνσεων» σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Ποιοι απαλλάχθηκαν από τις ταμειακές
Η απαλλαγή είχε δοθεί με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1002/2014) για δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών οι οποίοι το 2015 δεν είχαν την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
Πρόκειται για τις ακόλουθες γενικές κατηγορίες (καθεμία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες):
  • Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
  • Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης.
  • Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
  • Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του ΕΟΤ.
  • Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
  • Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
Για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.

Οι λογιστές και οι επιστήμονες
 
Η απαλλαγή ισχύει και για δεκάδες επιστημονικά επαγγέλματα (κτηνιάτρου, φυσικοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου κ.ά.) και για όλους τους λογιστές ή φοροτεχνικούς, αναλογιστές οι οποίοι πρέπει να κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις, παρότι όλη η πελατεία τους βρίσκεται στους υπολογιστές τους!
υπουργείο ΟικονομικώνΦΠΑ