FT: Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης

Την πεποίθηση ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερο του στόχου του 3% που είχε τεθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα και παρά το ότι η Αθήνα έχει πολλάκις επιχειρηματολογήσει  υπέρ της ανάγκης να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος εμπεριέχει η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων – μέτρων που το Υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάνης Βαρουφάκης απέστειλαν την Τετάρτη στους πιστωτές, όπως τουλάχιστον αυτή παρουσιάζεται από την οικονομική εφημερίδα Financial Times και τον δημοσιογράφο Πήτερ Σπήγκελ. Στην νέα λίστα, η οποία φέρεται να συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε δια μέσου τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη το απόγευμα, εμπεριέχεται επίσης η εκτίμηση ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα μπορούσε να αποφέρει από 4,7 – 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 αλλά και ότι  το ΑΕΠ προβλέπεται να αγγίξει φέτος  το1,4%  και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

Στο νέο 26σέλιδο κείμενο, την ύπαρξη του οποίου είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χωρίς όμως να επιβεβαιώσει και το περιεχόμενό του, αναφέρεται, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα ότι «βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες»  αλλά και ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Κεντρική είναι, και σε αυτήν την λίστα, η θέση των σχεδίων για καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Εξ αυτών προσδοκώνται έσοδα 875 εκατομμυρίων ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ. Επίσης, εκτενής αναφορά γίνεται και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς το κείμενο αναφέρεται ότι «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» σημειώνεται και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισεκατομμύρια που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας. Στο κείμενο, επίσης, υπογραμμίζεται, όπως αναφέρουν οι Financial Times ότι «σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά». «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός» αναφέρεται.

Ταυτόχρονα, με βάση το δημοσίευμα, φαίνεται ότι παραμένουν και θέματα με τα οποία υπάρχουν διαφωνίες με τους πιστωτές όπως είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Συγκεκριμένα σχεδιάζονται νέες δαπάνες 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στην αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους (εκτιμάται ότι αυτό προσδίδει ένα βάρος 660 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες) ενώ ακυρώνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στη βάση της οποίας θα έπρεπε να περικοπούν κατά 30% οι επικουρικές συντάξεις, (ενέργεια που αποτιμάται στα 326 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον).

Επίσης, ενώ περιλαμβάνονται πέντε χωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τα μέτρα αυτά συνίστανται στη σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και τα δύο μέτρα που αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.

Η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα της νέας λίστας Βαρουφάκη:

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

Οι φόροι

* Έλεγχοι σε εμβάσματα και off shore: από 725 εκατ. έως 875 εκατ. ευρώ

* Λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνού και αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ.

* Έλεγχοι τριγωνικών συναλλαγών: 40 έως 60 εκατ.

* Λοταρία για τις αποδείξεις: 270 έως 600

* Καταπολέμηση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: 350 ως 420 εκατ.

* Βελτίωση μηχανισμού είσπραξης φόρων: 225 ως 235

* Ρύθμιση 100 δόσεων: 300 ως 400 εκατ.

* Πρωτοβουλίες για αύξηση εσόδων: 414 ως 450 εκατ.

* Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις: 50 ως 70 εκατ.

* Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ.

* Μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (φοροαπαλλαγές κ.τλ.): 300 έως 400 εκατ.

* Πάταξη φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες: 20 ως 30 εκατ.

* Πρωτοβουλίες για πληρωμή φόρων μέσω φορολογικών ελέγχων: 100 ως 200 εκατ.

* Λύση εκκρεμών υποθέσεων για θέματα φορολογικής περιουσίας: 50 ως 70

* Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες: 5 ως 10

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

Άδειες e-gaming: 125 ως 175 εκατ

Τηλεοπτικές άδειες: 350 ως 380 εκατ.

Πλαίσιο κρατικών προμηθειών: 180 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών για τη φοροδιαφυγή: 200 ως 266 εκατ.

Συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: 200 ως 210 εκατ.

Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ.

Βελτιωμένη νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων: 50 εκατ.

Ενίσχυση του κρατικού ελέγχου: 150 ως 300 εκατ.

Συγχωνεύσεις Ταμείων: 10 εκατ.

Financial TimesΒαρουφάκηςλίστα μέτρωνπιστωτές