Συντάξεις: Έως και 11.753 ευρώ αναδρομικά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Αναδρομικά έως και 11.753 ευρώ δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης που τους επιβλήθηκαν στη διετία 2017-2018 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όσοι είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από την απόφαση πληρώνονται αναδρομικά για 5 έτη, ενώ όσοι έχουν προσφύγει μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά για τη διετία 2017-2018.

Οι επιστροφές από την ΕΑΣ αφορούν όμως και όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και τι δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από τις κρατήσεις της ΕΑΣ για τη διετία 2017-2018.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται από συνταξιούχους νέες προσφυγές για την ΕΑΣ, αυτή τη φορά με αφορμή τις αδικίες και τις στρεβλώσεις του μηχανισμού κρατήσεων, που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους σε απώλεια αυξήσεων ή και σε μείωση συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι προσφυγές που ετοιμάζονται θα είναι ομαδικές και θα ζητούν την αποκατάσταση των συνταξιούχων που εξαιτίας της ΕΑΣ είχαν μείωση στη σύνταξη ή δεν πήραν καθόλου αύξηση ή πήραν ελάχιστη αύξηση.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Στους κερισμένους των εξελίξεων περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν την προνοητικότητα να ασκήσουν αγωγές κατά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την ΕΑΣ προτού βγει η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η 244/2017), που την έκρινε αντισυνταγματική, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς δικαιούνται αναδρομικά 5ετίας με ποσά έως και 35.000 ευρώ!

Από την άλλη πλευρά, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μικτά δεν δικαιούνται καμία επιστροφή από την κράτηση ΕΑΣ, γιατί η κράτηση κρίθηκε συνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο 4387/2016!

Αναδρομικά αποστράτων από τη μείωση του νόμου 4093

Νέος επανυπολογισμός με αυξήσεις για 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ

Θέμα νέου επανυπολογισμού συντάξεων για 50.000 συντάξεις του ΕΤΑΑ πολλές εκ των οποίων θα έχουν αναδρομικές αυξήσεις, ανοίγουν δυο δικαστικές αποφάσεις που ακύρωσαν τους προηγούμενους επανυπολογισμούς γιατί έγιναν με τεκμαρτές συντάξιμες αποδοχές αδικώντας όσους είχαν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερες εισφορές.

Η απόφαση προέρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (η 1228/2024) με την οποία ακυρώνεται ο επανυπολογισμός στις συντάξεις συμβολαιογράφων. Το Σ.τ.Ε είπε ότι ο επανυπολογισμός έγινε με τεκμαρτό μισθό 1.232,09 ευρώ, ενώ οι αποδοχές των συνταξιούχων συμβολαιογράφων ήταν υψηλότερες και ως εκ τούτου οι συντάξεις τους θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να δοθούν οι ανάλογες αυξήσεις.

Η δεύτερη απόφαση είναι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (Α7960/2024) και με αυτήν ακυρώνεται ο επανυπολογισμός συντάξεων για αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς εδώ ελήφθησαν υπόψη μικρότερες συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της σύνταξης από τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης,.

Οι δυο αποφάσεις ανοίγουν θέμα νέου επανυπολογισμού συνολικά για περίπου 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ, και όσες συντάξεις επανυπολογίστηκαν με δυσμενέστερο τρόπο για τους συνταξιούχους θα πρέπει να αυξηθούν με τα ανάλογα αναδρομικά.

 

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ, Ελεύθερος Τύπος

αναδρομικάοικονομίαΣυντάξεις