Σκάνδαλο συνταγογραφήσεων: Πάνω από 1.000 γιατροί στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Πάνω από 1.100 ιδιώτες βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι οι γιατροί αυτοί έχουν συνταγογραφήσει άσκοπα υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, με ορισμένους να φτάνουν ακόμη και τα 2.500 έως και 6.000 σκευάσματα.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποκάλυψε το θέμα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, παρέδωσε μέσω των συνεργατών του στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ένα USB με τα στοιχεία των γιατρών αυτών, ώστε να προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος.

Οι γιατροί θα κληθούν να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις από τις επισκέψεις των ασθενών που συνταγογράφησαν τα φάρμακα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, προχώρησε σε αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα αποτελέσματα για διάστημα 8 μηνών, δηλαδή από την αρχή του 2024, αποκάλυψαν ότι ορισμένοι γιατροί, ιδίως γενικοί γιατροί και παθολόγοι, βρέθηκαν πρώτοι στη λίστα των υπερσυνταγογραφήσεων, με έναν γιατρό να έχει γράψει 6.000 συνταγές σε έναν μήνα και άλλους να ακολουθούν με 5.500 και 5.000 συνταγές.

Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες τις 10 βαρύτερες περιπτώσεις κατάχρησης που αφορούσαν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι, σε συνεργασία με φαρμακοποιούς, προχωρούσαν σε υπερσυνταγογράφηση, με σκοπό να εισπράττουν παράνομα από την εικονική εκτέλεση των συνταγών τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η ΑΑΔΕ και η Οικονομική Αστυνομία χρειάζεται αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο στόχος είναι διττός:

Από τη μία, να τιμωρηθούν οι παραβάτες και να επιστραφούν τα ποσά που καταχράστηκαν στα δημόσια ταμεία και, από την άλλη, να αποθαρρυνθούν άλλοι γιατροί να προχωρήσουν σε παρόμοιες παράνομες ενέργειες στο μέλλον.

Εκτός από την οικονομική διάσταση, η υπόθεση εγείρει και θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία. Η υπερσυνταγογράφηση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων, γεγονός που οδηγεί σε κινδύνους για την υγεία των πολιτών, αλλά και στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων λόγω αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, έχει δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα συνταγογράφησης, ώστε να μειωθούν τα περιθώρια καταχρήσεων.

Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

ΑΑΔΕαπάτηγιατροίσυνταγογράφηση