Εφορία: Tι θα συμβεί με το τέλος επιτηδεύματος

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για 25.000 φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά εισπράττουν κάθε μήνα τις αμοιβές τους εκδίδοντας δελτία παροχής υπηρεσιών στους εργοδότες τους και που είναι πιο γνωστοί ως εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» αποφάσισε η κυβέρνηση.
Με την απόφαση αυτή, το τέλος επιτηδεύματος θα πάψει να ισχύει από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα παραμείνει σε ισχύ μόνο για τις πάσης μορφής εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί από τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, δηλαδή από τα εισοδήματα του 2024, και για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια».

Οι ωφελημένοι

Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν, συγκεκριμένα, 25.000 φυσικά πρόσωπα – ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους, δεν απασχολούνται πουθενά αλλού ως κανονικοί μισθωτοί και εισπράττουν αμοιβές από έναν μέχρι τρεις εργοδότες το πολύ ή από περισσοτέρους του ενός, αλλά στην περίπτωση αυτή πάνω από το 75% των αμοιβών τους προέρχεται μόνο από τον έναν εργοδότη.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εξαιρέθηκαν φέτος, για τα εισοδήματα του έτους 2023, από τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης του ν. 5073/2023, όχι όμως και από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανήλθε σε 500 ευρώ για όσους εξ αυτών έχουν την έδρα τους σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και σε 400 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους ή σε χωριά.

Εν τέλει η κυβέρνηση αποφάσισε να τους απαλλάξει από το τέλος επιτηδεύματος των 400-500 ευρώ από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, όπως αποφάσισε να κάνει με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ για τους περίπου 735.000 αυτοαπασχολουμένους που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης του ν. 5073/2023 (και στους οποίους περιλαμβάνονται και όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», είναι ταυτόχρονα και κανονικοί μισθωτοί, δηλαδή εργάζονται και σε άλλους εργοδότες εισπράττοντας κανονικούς μισθούς).

Νομικά πρόσωπα

Μετά τη νέα αυτή παρέμβαση, η οποία θα αποτυπωθεί υπό μορφή διάταξης νόμου στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το τέλος επιτηδεύματος θα παραμείνει ως πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για τα νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα:

1 Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ ετησίως.

2 Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ ετησίως.

3 Σε κάθε υποκατάστημα εταιρίας θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ετησίως.

Υποκαταστήματα

Ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το Π.Δ. 33/1979 (Α’ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), όπως ισχύει.

Με πληροφορίες από ot.gr, Ελεύθερος Τύπος

εφορίαοικονομίατέλος επιτηδεύματος