«Χάλκινο» για την Ελλάδα στην φτώχεια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσηw (Ε.Ε.) με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που βιώνουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση φιγουράρει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2023 η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ειδικότερα, το 2023, το 6,8% του πληθυσμού της Ε.Ε. αντιμετώπισε έντονη φτώχεια και σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με τα υψηλότερα ποσοστά βρίσκεται η Ελλάδα η οποία με 13,5% (περίπου 1 στους 7 πολίτες) υπολείπεται μόνο της Ρουμανίας, η οποία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με 19,8%, και της Βουλγαρίας που κατέγραψε 18,0%.

Την πρώτη πεντάδα χωρών στην κατάταξη συμπληρώνουν η Ουγγαρία (10,4%) και η Ισπανία (9,0%).

Αντίθετα, η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%), η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία (όλες με 2,5%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Φτώχεια και δείκτης SMSD

Το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) είναι ένας δείκτης EU-SILC που δείχνει την επιβεβλημένη έλλειψη απαραίτητων και επιθυμητών αντικειμένων για μια επαρκή ζωή. Ο δείκτης, που υιοθετήθηκε από την Υπο-ομάδα δεικτών (ISG) της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας (SPC), κάνει διάκριση μεταξύ ατόμων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα συγκεκριμένο αγαθό, υπηρεσία ή κοινωνικές δραστηριότητες. Ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που βιώνει αναγκαστική έλλειψη σε τουλάχιστον 7 από τα 13 είδη στέρησης (6 σχετίζονται με το άτομο και 7 σχετίζονται με το νοικοκυριό).

Σε επίπεδο νοικοκυριού, λαμβάνονται υπόψη δυνατότητες όπως η αντιμετώπιση απροσδόκητων εξόδων, η πληρωμή ετήσιων διακοπών μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων πληρωμών (υποθηκών ή ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων), η οικονομική δυνατότητα για ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα, η θέρμανση του σπιτικού, η πρόσβαση σε αυτοκίνητο/βαν για προσωπική χρήση και η αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων.

Σε ατομικό επίπεδο λαμβάνονται υπόψη η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, οι δραστηριότητες αναψυχής, η συνάντηση με φίλους/οικογένεια για ποτό/γεύμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Με πληροφορίες από Eurostat, Ekathimerini.com

ΕΛΛΑΔΑΕυρωπαϊκή Ένωσηφτώχεια