Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά από τις αρχές του 2025 - Κερδισμένοι και χαμένοι

«Ανάσα» για τρεις από τις έξι κατηγορίες συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά, καθώς αυτές αναμένεται να πληρωθούν από τις αρχές του 2025 με ποσά που ενδεικτικά φτάνουν έως και τις 12.587 ευρώ, δίχως να αναμένουν έκδοση κάποιας δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τρεις κατηγορίες συνταξιούχων για τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ΕΦΚΑ οι άμεσες πληρωμές είναι:

  1. Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει να πάρουν αναδρομικά 27 μηνών από τη μείωση των κρατήσεων του νόμου 4093 στην κύρια σύνταξη με ποσά έως 2.620 ευρώ.
  2. Νέοι συνταξιούχοι, μετά το 2015, με επικουρική σύνταξη από Ταμεία που είχαν εισφορές άνω του 6%. Βάσει νόμου (4387/2016 και 4670/2020), η επιπλέον εισφορά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση δίνει προσαύξηση στη σύνταξη με συντελεστή 0,075%. Στην περίπτωση των επικουρικών, η διάταξη μένει ανεφάρμοστη από το 2016 μέχρι και σήμερα. Τα αναδρομικά από την προσαύξηση φτάνουν έως και τις 12.587 ευρώ για 100.000 επικουρικές συντάξεις.
  3. Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ που βάσει πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει να έχουν αυξήσεις με νέο επανυπολογισμό κύριων συντάξεων, αλλά και της ειδικής προσαύξησης του ΤΣΕΜΔΕ.

Για τις επικουρικές συντάξεις, η προσαύξηση λόγω των αυξημένων εισφορών και τα αναδρομικά θα πληρωθούν αφού γίνει ένας νέος επανυπολογισμός σε όσες εκδόθηκαν από την 1η/1/2015 και μετά με εισφορές άνω του 6%.

Πρώτα θα πρέπει να εγκατασταθεί το λογισμικό σύστημα στον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια να προχωρήσει ο μεγάλος αυτός επανυπολογισμός σε επικουρικές με αυξημένες εισφορές. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2025, ώστε οι συνταξιούχοι να πάρουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται.

Το όφελος από τις έξτρα εισφορές φτάνει έως και τα 200 ευρώ ή και πιο πάνω και ισοδυναμεί με μια δεύτερη επικουρική σύνταξη.

Η προσαύξηση αφορά το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης έως το 2014 και όχι σε όλο το ποσό.

Για παράδειγμα:

  1. Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2020 με 30 χρόνια επικουρικής ασφάλισης σε Ταμείο με εισφορά 10%, αντί 6%, δικαιούται να πάρει την προσαύξηση για τα έτη ασφάλισης έως το 2014, δηλαδή για τα 24 από τα 30 χρόνια.
  2. Συνταξιούχος από Ταμείο τράπεζας που αποχώρησε το 2018 με 25 έτη (μειωμένη), σε ηλικία 62 ετών, με συντάξιμο μισθό 1.850 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6%, παίρνει επικουρική 148 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση 175 ευρώ. Μετά την αύξηση η επικουρική του σύνταξη θα ανέλθει στα 323 ευρώ, ενώ ο συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά από το 2018 με ποσό 12.587 ευρώ.
  3. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 25 έτη ασφάλισης στα βαρέα, που αποχώρησε το 2018 σε ηλικία 67 ετών, με συντάξιμες αποδοχές 1.630 ευρώ έως το 2014, παίρνει επικουρική 183 ευρώ. Για τις επιπλέον μονάδες εισφοράς δικαιούται προσαύξηση 51 ευρώ με αναδρομικά 3.697 ευρώ και νέα επικουρική μετά την προσαύξηση στα 234 ευρώ.

Υψηλές εισφορές είχαν 15 επικουρικά ταμεία, όπως της ΔΕΗ, με εισφορά επικουρικής έως 10%, αντί 6%, των τραπεζών, με εισφορά επικουρικής 12,5%, αντί 6%, του ΙΚΑ για τα βαρέα με εισφορά επικουρικής 9%, αντί 6%, της ΕΡΤ με εισφορά επικουρικής έως 11%, αντί 6%, και άλλα επικουρικά ταμεία (Τσιμέντων, Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Χημικών κ.ά.).

«Κλείδωσαν» οι πληρωμές για τους απόστρατους

«Πράσινο φως» για την καταβολή αναδρομικών 27 μηνών στους απόστρατους από τις διαφορές κρατήσεων που προέκυψαν επ’ ωφελεία τους στις κύριες συντάξεις εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους άναψε από το υπουργείο Εργασίας και από τον ΕΦΚΑ. Απομένει να γίνει ο επανυπολογισμός και να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Τα ποσά που έχουν λαμβάνειν κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.296 ευρώ έως 2.619 ευρώ και προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του νόμου 4093 -ειδικά για τις κύριες συντάξεις των αποστράτων- επιβάλλεται από τον Απρίλιο του 2023 και μετά χωρίς να συνυπολογίζεται και το ποσό του μερίσματος που εισπράττουν.

Στην πράξη, από τη στιγμή που τα μερίσματα δεν έχουν τη μείωση του νόμου 4093, το ποσό που απομένει για την ίδια κράτηση είναι μόνον η κύρια σύνταξη και σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο από πριν.

Το «πράσινο φως» για πληρωμές ήρθε μέσα από την επίσημη απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, λέγοντας ότι ΕΦΚΑ πρέπει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093 μόνον για τις κύριες συντάξεις των στρατιωτικών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το άθροισμά τους με τα μερίσματα, ώστε να αποδοθούν στους ενδιαφερομένους τυχόν αναδρομικά ποσά.

Απόφαση-σταθμός για 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ

Δύο δικαστικές αποφάσεις έρχονται να ακυρώσουν τους επανυπολογισμούς συντάξεων του ΕΤΑΑ και να ανοίξουν τον δρόμο για αυξήσεις συντάξεων και για αναδρομικά σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Η πρώτη απόφαση προέρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Είναι η απόφαση 1228/2024, με την οποία ακυρώνεται ο επανυπολογισμός στις συντάξεις συμβολαιογράφων από το Ταμείο Νομικών. Το ΣτΕ είπε ότι ο επανυπολογισμός έγινε με μισθό 1.232,09 ευρώ, ενώ οι αποδοχές των συνταξιούχων συμβολαιογράφων ήταν υψηλότερες και ως εκ τούτου οι συντάξεις τους θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να δοθούν οι ανάλογες αυξήσεις.

Η δεύτερη απόφαση είναι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (Α7960/2024), με την οποία ακυρώνεται ο επανυπολογισμός συντάξεων για αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς εδώ ελήφθησαν υπόψη μικρότερες συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της σύνταξης από τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης.

Οι δύο αποφάσεις ανοίγουν θέμα νέου επανυπολογισμού συνολικά για περίπου 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ και όσες συντάξεις επανυπολογίστηκαν με δυσμενέστερο τρόπο για τους συνταξιούχους θα πρέπει να αυξηθούν με τα ανάλογα αναδρομικά.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι από επικουρικά ταμεία τραπεζών, γιατί τα Ταμεία τους είχαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης έως και 12,5% (Εθνική Τράπεζα). Κερδισμένοι είναι και από άλλους φορείς με εισφορές επικουρικής ασφάλισης στο 8% ή 10%.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Δεν δικαιούνται προσαύξηση ακόμη και αν συνέχισαν να καταβάλλουν υψηλές εισφορές οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2015, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η «ανταμοιβή» σύνταξης λόγω υψηλών εισφορών.

Ποιους συνταξιούχους αφορούν τα αναδρομικά στις επικουρικές λόγω υψηλών εισφορών;

Αφορούν όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1ης/1/2015 και πήραν τις επικουρικές τους συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού, που χωρίζει την επικουρική σε δύο ποσά, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ένα δεύτερο για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά.

Η προσαύξηση αφορά το τμήμα επικουρικής που αντιστοιχεί στα έτη μέχρι το 2014, εφόσον για τα έτη αυτά οι ασφαλισμένοι ανήκαν σε επικουρικά ταμεία με εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%.

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

επικουρικές συντάξειςΕΦΚΑΣυντάξεις