Σούπερ Μάρκετ: Μειώσεις τιμών στα ράφια - Σε ποια προϊόντα θα πέσουν οι τιμές

Μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες κωδικούς, κυρίως τροφίμων, αναμένονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα.

Οι καιρικές συνθήκες με τον ήπιο χειμώνα επέδρασαν θετικά σε κάποιες καλλιέργειες, ενώ η καθοδική πορεία που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές κάποιων προϊόντων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια ρίχνουν το κόστος παραγωγής, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη λιανική. Παράλληλα, με τη λήξη της τουριστικής σεζόν, οι τιμές ορισμένων βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα τα ψάρια, εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο πληθωρισμός στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,08%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ανταγωνισμός

Δεδομένη θεωρούν εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων την περαιτέρω μείωση των τιμών σε απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, γεγονός που αποδίδεται στον ανταγωνισμό των εταιριών για τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς. «Εκτιμούμε ότι οι τιμές σε απορρυπαντικά, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής θα συνεχίσουν να πέφτουν και το επόμενο διάστημα. Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των τιμών είναι το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο για τον περιορισμό των προσφορών κατά 30% με αντίστοιχη μείωση στο ράφι. Αν και τον πρώτο καιρό υπήρχε ένα μούδιασμα στην αγορά, τελικά οι προσφορές συνεχίζονται με την ίδια ένταση και ο καταναλωτής είναι ο μόνος κερδισμένος», σημειώνει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Φρούτα

Την καθοδική πορεία του τελευταίου διμήνου προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρά τις επιπτώσεις της ξηρασίας, ο καλός καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα ευνόησε την παραγωγή σε πολλά προϊόντα, γεγονός που αποτυπώνεται και στις χονδρικές τιμές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα ξερά κρεμμύδια, από 0,85 ευρώ το κιλό που πωλούνταν πέρυσι στη χονδρική, έχουν υποχωρήσει φέτος στα 0,45 ευρώ το κιλό, με τη λιανική τιμή τους να κινείται στα 0,60-0,70 ευρώ το κιλό, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στο 1 ευρώ.

Φθηνότερα, εκτιμούν οι μεταποιητές, ότι θα αγοράζουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς βλέπουν αύξηση τόσο της εγχώριας όσο και της ισπανικής παραγωγής. «Αν έχουμε βροχές μέσα στον Σεπτέμβριο και επιβεβαιωθεί τελικά το σενάριο που θέλει την ελληνική παραγωγή να ανακάμπτει στους 200.000 τόνους, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα υποχωρήσει στα 8-9 ευρώ το λίτρο, από τα 12-13 ευρώ που είναι σήμερα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Γαλακτοκομικά

Στο μεταξύ, η αυξημένη παραγωγή γάλακτος και η μείωση των τιμών παραγωγού έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές τόσο των γαλακτοκομικών όσο και των τυροκομικών προϊόντων, κατά 1,5%-2%. «Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, πιστεύουμε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν. Τα πρώτα σημάδια πάντως είναι θετικά», επισημαίνει στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας.

Σε φυσιολογικά επίπεδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν και οι τιμές των φρέσκων ψαριών και θαλασσινών, οι οποίες το τελευταίο δίμηνο κατέγραφαν αύξηση της τάξεως του 8% λόγω της υψηλής ζήτησης. «Κάποια προϊόντα, όπως τα αλιεύματα και τα αλκοολούχα ποτά, επηρεάζονται από την εποχικότητα. Το καλοκαίρι, επειδή ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι μεγάλος, αυξάνεται η ζήτηση, η προσφορά είναι σταθερή κι έτσι οι τιμές ανεβαίνουν. Ωστόσο, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να μειωθούν σημαντικά», σχολιάζει εκπρόσωπος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Μειωμένες τιμές στα ράφια θα δουν οι καταναλωτές και σε άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη και το ρύζι, καθώς οι τιμές τους στα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν κατά 20% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι, λόγω αυξημένης παραγωγής. Ηδη, οι πρώτες μειώσεις έχουν φανεί και στα ράφια, με τη ζάχαρη τον Ιούλιο να πωλείται κατά 19% φθηνότερα και το ρύζι κατά 2%.

Πηγή: Eleftherostypos.gr
σούπερ μάρκετ