Έρευνα: Στην Αθήνα τα ακριβότερα φοιτητικά διαμερίσματα - Πόσο αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο

Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων, ενώ η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Αξιών Geoaxis για τις φοιτητικές κατοικίες στην επικράτεια (6 πόλεις).

Σε σχέση με 10 χρόνια πριν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 91,5%, με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 115,73%.

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης σημείωσε αύξηση κατά 15,1% στις πόλεις που εξετάζει η ανάλυση της Geoaxis. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει και πάλι η Αθήνα με 16,77%, ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο με 16,22% και ο Βόλος με 16,13%.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές της μελέτης, καθώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φαίνεται να διευρύνεται. Η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρούν εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά. Ετσι, οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση, αποτελούν τις νέες ανερχόμενες τάσεις».

Τι ηλικία έχουν τα διαμερίσματα

Από πλευράς ηλικιών τα παλιότερα φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη.

Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 47 έτη, ο Βόλος με 39 έτη, η Πάτρα με 36 έτη και το Ηράκλειο Κρήτης με 29 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Η επιφάνεια των διαμερισμάτων

Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στην Αθήνα με διάμεση επιφάνεια τα 52 τ.μ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 48 τ.μ., ο Βόλος με 47 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.

Από την άλλη πλευρά, στην έρευνα σημειώνεται πως οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 41 τ.μ.

Geoaxisreal estateΑθήναακίνηταακρίβειαοικονομίαφοιτητικά διαμερίσματα