Eurostat: Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Αποκλιμακώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat καθώς κατέγραψε ρυθμό 3,2%.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο του 2024 είχαν ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, διαμορφούμενες στο 3,4%, από 3,1% αντίστοιχα.

Από την άλλη, βάσει της μέτρησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο είχε καταγράψει ποσοστό θετικής μεταβολής της τάξεως του 3,2%, από 2,9% τον Φεβρουάριο. Παραδοσιακά η ανάγνωση του πληθωρισμού της ΕΛΣΤΑΤ είναι χαμηλότερη σε σχέση με της Eurostat, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι μέτρησης.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σύμφωνα με τη Eurostat έτρεξαν με ρυθμό 1,4%, επίσης ποσοστό μικρότερο έναντι του 1,8% τον Μάρτιο.

Στασιμότητα στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο επέδειξε στασιμότητα καθώς αυξήθηκε κατά 2,4%, όσο δηλαδή και τον περασμένο Μάρτιο και στο χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2023. Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος με τον Μάρτιο του 2024, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή επίσης κατέβασε ταχύτητα στο 0,8% από 0,6%.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά τον οποίο η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός δεν είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές, καθώς στους τρεις αυτούς μήνες οι υπηρεσίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Να σημειωθεί ότι το 3,7% σηματοδοτεί τον πρώτο μήνα μετά από πέντε συναπτούς κατά τον οποίο η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών δεν διαμορφώθηκαν στο 4%, καθώς αυτό το ποσοστό καταγραφόταν από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2024.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τροφίμων

Ένα ακόμα στοιχείο, που ενισχύει την εκτίμηση ότι η μάχη με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν θα κερδηθεί εύκολα, είναι ότι τον Απρίλιο ο ειδικός δείκτης τροφίμων- ποτών- καπνικών, «τσίμπησε».

Στην Ευρωζώνη, ανέβηκε στο 2,8% από 2,6% και στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 4,9% από 4,8%. Επί της ουσίας, η Ελλάδα από τον περασμένο Οκτώβριο κινείται σταθερά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης στο «ευαίσθητο» πεδίο των τροφίμων. Με τα έως τώρα δεδομένα (επί συνόλου 12 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία), πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά τη Μάλτα (5,3%)

Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει τον προβληματισμό είναι ότι ενώ αμβλύνεται σταθερά η ένταση των αυξήσεων στα επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη (τυποποιημένα- συσκευασμένα), τα μη επεξεργασμένα (φρούτα, λαχανικά κλπ) επιτάχυναν 1,3% τον Απρίλιο.

EurostatΕΕΕΛΛΑΔΑοικονομίαΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ