Οι καταναλωτές πλήρωσαν φέτος 50% λιγότερα για θέρμανση λόγω φυσικού αερίου

Η γεωπολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα καθώς ήδη έχει εκτοξεύσει περίπου στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF έναντι 23 πριν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ και Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο κ. Γιάννης Μητρόπουλος τον Απρίλιο η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Μάρτιο ήταν στα 63 ευρώ. Ωστόσο η πρόβλεψη είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα πέσει κάτω από 30 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω της αβεβαιότητας που γεννούν τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής.

Για τον Απρίλιο, όπως τόνισε σημαντικό ρόλο στη μερική αποκλιμάκωση των τιμών, διαδραμάτισε η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ειδικά στις αρχές του Απριλίου. Αυτός, όπως ανάφερε ήταν και ο λόγος που τον τελευταίο καιρό υπάρχουν μέρες με αρκετές μηδενικές τιμές, οι οποίες ρίχνουν το κόστος.

Όπως εξήγησε, η χονδρεμπορική τιμή θα μπορούσε να κλείσει χαμηλότερα από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν δεν υπήρχε ανατίμηση τιμών λόγω του ψύχους στη Γερμανία, γεγονός που επηρέασε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Μητρόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πορεία της αγοράς, επισημαίνοντας ότι η είσοδος των ΑΠΕ, επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως είπε χθες, στην Ισπανία η μέση τιμή το 2024 ήταν στα 38 με 39 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ τον Απρίλιο στα 5 με 6 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια πλέον κρίνονται ασύμφορες.

Ανέβασε ρυθμούς

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ότι πλέον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με τις χονδρεμπορικές τιμές να κινούνται πλέον γύρω στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα ποσοστά εξοικονόμησης αγγίζουν το 50% για τους οικιακούς καταναλωτές και το 64% για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, το αέριο κατά την φετινή περίοδο θέρμανσης (Οκτώβριος 2023 – Απρίλιος 2024) ήταν φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,5% για ένα νοικοκυριό με κεντρική θέρμανση και κατά 49% για ένα νοικοκυριό με αυτονομία.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, πλήρωσαν το μισό κόστος καυσίμου, σε σύγκριση με μια πολυκατοικία η οποία χρησιμοποιούσε πετρέλαιο θέρμανσης. «Έχουμε επανέλθει λοιπόν στις εξοικονομήσεις που είχαμε ακριβώς πριν από την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Αντίστοιχα για ένα εστιατόριο που έκανε χρήση αερίου είχε εξοικονόμηση 64%, συγκριτικά με το κόστος εάν χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ για έναν φούρνο η εξοικονόμηση έφτασε το 42% σε σχέση με την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης. Ακόμη και σε ορίζοντα δεκαετίας (2014-2024), σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Φυσικό Αέριο», μια πολυκατοικία έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα 3.500 ευρώ.

Εκτίναξη μεγεθών

Το 2023 η Φυσικό Αέριο ήταν ο πάροχος που ήλθε πρώτος στις επιλογές των καταναλωτών. Τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και των Διαχειριστών Δικτύων Αερίου, δείχνουν ότι κατάφερε να αυξήσει την πελατειακή βάση κατά 34.722 συνδέσεις (συνολικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), ξεπερνώντας όλο τον ανταγωνισμό. Συνολικά η εταιρεία εξυπηρετεί 600.000 νοικοκυριά (333.948 συνδέσεις).

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε στα 584 εκατ. ευρώ από 883 εκατ. ευρώ το 2022, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών ρεύματος και αερίου ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδια με το 2022 οπότε έφταναν τα 32,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Newmoney.gr

Κόσμοςοικονομίαφυσικό αέριο