ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών – Στις 30/4 η πρώτη δόση

Ξεκίνησε την Κυριακή η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και από το κινητό τους μέσα από την νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το “myaadeapp”. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου ακινήτων, που παραμένουν στο ίδιο ύψος με πέρυσι, θα αναρτηθούν στο taxisnet στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να εξοφλήσουν το φόρο ακινήτων εφάπαξ (χωρίς την έκπτωση του 3% όπως ισχύει στο φόρο εισοδήματος) η σε 11 φέτος μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως στα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Έκπτωση 2,5% έως 10% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν για πρώτη φορά περίπου 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα είχαν ασφαλίσει πέρυσι από 3-12 μήνες του έτους για τρεις ταυτόχρονα αιτίες φυσικών καταστροφών (πυρκαγιάς,πλημμύρας και σεισμού), ενώ πλήρη απαλλαγή θα έχουν τα σπίτια, οι αποθήκες, οι επιχειρήσεις κλπ των ιδιοκτητών που υπέστησαν καταστροφές το 2023 στις πληγείσες, από θεομηνίες, περιοχές όπως στη Θεσσαλία. Επίσης χαμηλότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με γονικές παροχές ή δωρεές ή τα εκποίησαν σε τρίτους.

Αντιθέτως «φουσκωμένο» φόρο ακινήτων θα πληρώσουν όσοι απέκτησαν το 2023 ακίνητο ή ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά η κληρονομιά, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους και όσοι αναγνώρισαν με δήλωση στον Δήμο τους (με αντίστοιχη πληρωμή προστίμου) επιπλέον τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του ακινήτου τους τα οποία απέκρυπταν επί χρόνια.

Τέλος έκπτωση 50% ή και μηδενικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που αφορούν περιπτώσεις οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% και εισόδημα που δεν υπερέβη πέρυσι τα 12.000 ευρώ πρoσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Όσοι τέλος φορολογούμενοι δεν είχαν πέρυσι καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου ακινήτων. Μέσω του ΕΝΦΙΑ το δημόσιο να βάλει στα ταμεία του περίπου 1,75 δισ.ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και ανάλογα να μειώσουν το φόρο από 20% έως 90%.

Απαιτείται προσοχή στα στοιχεία για:

  • τον όροφο του ακινήτου,
  • τα εμπράγματα δικαιώματα,
  • τα ποσοστά συνιδιοκτησίας,
  • την επιφάνεια,
  • την παλαιότητα,
  • εάν πρόκειται για κενά ημιτελή κτίσματα και
  • κτίσματα εντός αγροτεμαχίων

 

εκκαθαριστικάεκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ