Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, να δημιουργηθεί και να αρχίσει να παράγει έργο ένας μηχανισμός φορολογικών ελέγχων τέτοιων που να δώσει τέλος στις μεγάλες καθυστερήσεις σχετικά με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής εντός και εκτός χώρας αναζητά, όπως προκύπτει από εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση, και ειδικότερα οι Υπουργοί των οποίων οι αρμοδιότητες εμπλέκονται στο θέμα.
Όπως όλα δείχνουν το μεγάλο θέμα εντοπίζεται στις εφορίες οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να ελέγξουν τις υποθέσεις φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να μένουν στο συρτάρι υποθέσεις που χρονολογούνται μέχρι και 15 χρόνια πίσω ενώ παράλληλα το Δημόσιο στερείται εσόδων που θα μπορούσαν, με βάση υπολογισμούς, να φτάσουν και τα εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο Παναγιώτης Νικολούδης, νυν Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, είχε ο ίδιος παραπέμψει σε έλεγχο ως Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και ο Πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες 5.157 υποθέσεις μεγαλοκαταθετών και εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται να έχουν αποκρύψει εισόδημα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αν εισπραχθούν μόνο οι φόροι που αναλογούν σε αυτό φθάνουν τα 2,5- 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών των υποθέσεων, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έχουν ελεγχθεί μόλις οι 17.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το συγκεκριμένο θέμα εξετάστηκε και σε ειδική σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του Υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Νικολούδη με τον Υφυπουργό της Ελβετίας αρμόδιο για τα διεθνή οικονομικά θέματα, Ζακ ντε Βατβίλ, και εξαμελές κλιμάκιο Ελβετών και Γερμανών συμβούλων, σχετικά με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επιβληθεί φορολόγηση στις καταθέσεις των «μαύρων» ελληνικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες.
Στη σύσκεψη ο κ. Νικολούδης φέρεται, με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, να έθεσε εκ νέου ακριβώς αυτό το θέμα: ότι, δηλαδή, δεν έχει νόημα πόσες λίστες φοροφυγάδων πάρει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά το πόσες υποθέσεις θα μπορέσουν να ελεγχθούν, και αναφέρθηκε εκτενώς στις τεράστιες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις εφορίες λόγω, εκτός των άλλων, και της έλλειψης στελέχωσης του απαραίτητου ελεγκτικού μηχανισμού.