Τουλάχιστον 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα θα πρέπει να καταβάλλουν για την αγορά αγορά ακινήτων, σε αστικά κέντρα και ορισμένα νησιά της χώρας μας, όσοι αλλοδαποί επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν τη “Χρυσή Βίζα” από τη χώρα μας η οποία θα τους παρέχει δικαίωμα 5ετούς παραμονής και ελεύθερης πρόσβασης σε χώρες της “Ζώνης Σέγκεν”.
Αυτό, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή, και η οποία θα θεσπίζει νέα και αυξημένα όρια αξίας αγοράς ακινήτων προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί επενδυτές να λαμβάνουν από το ελληνικό κράτος τη “Χρυσή βίζα”.
Η ρύθμιση θα καθιερώνει αλλαγές τριών ταχυτήτων που θα εξαρτώνται από το ποιές, γεωγραφικά, περιοχές της Επικράτειας θα επιλέγουν να κάνουν αγορές ακινήτων.
Αγορές ακινήτων που θα γίνουν στον βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο όπου σήμερα το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτων έχει αναπροσαρμοστεί από το περασμένο καλοκαίρι στα 500.000 ευρώ αντικειμενική αξία, αυτό θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ, ενώ στην κατηγορία των περιοχών αυτών θα προστεθούν με το ίδιο καθεστώς και οι κορεσμένες οικιστικά περιοχές σε νησιά όπως η Χαλκιδική, η Πάρος στις Κυκλάδες, η Πάτμος και η Ρόδος στα Δωδεκάνησα και τα Χανιά στην Κρήτη.
Σε μεσαίου αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπου σήμερα το τίμημα αγοράς ακινήτου είναι 250.000 ευρώ θα υπάρξει αύξηση στα 400.000 ευρώ, ενώ σε περιοχές μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος το τίμημα αγοράς για την απόκτηση της “Χρυσής Βίζας” θα παραμείνει στα 250.000 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του τιμήματος αγοράς ακινήτων ειδικά για την Αττική στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα, θα αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.
Στον Νότιο Τομέα θα ισχύει αντίστοιχα, για τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.
Εκτός της αναπροσαρμογής σε αρκετές περιοχές της χώρας του τιμήματος αγοράς ακινήτων η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και την απαγόρευση εμπορικής εκμετάλλευσης των αποκτούμενων ακινήτων από τους αλλοδαπούς επενδυτές μέσω του καθεστώτος της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
H “χρυσή βίζα” παρέχει σε όσους τη λάβουν από το ελληνικό κράτος 5ετή περίοδο παραμονής στη χώρα μας και ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της “Ζώνης του Σέγκεν”.
Με τις παραπάνω αλλαγές επιδιώκεται από πλευράς Κυβέρνησης να ισχύσουν αυστηροί περιορισμοί στο πρόγραμμα χορήγησης της “Χρυσής Βίζας” για αλλοδαπούς επενδυτές (μάλιστα σε κάποιες Eυρωπαικές χώρες, όπως στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο πρόγραμμα έπαψε να εφαρμόζεται) μιας και εκτιμάται ότι επέτεινε σημαντικά στην έλλειψη στέγης που καταγράφεται κυρίως σε αστικά κέντρα και νησιά, ενώ από την άλλη οδήγησε, μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες, στην αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb και συνακόλουθα στην εκρηκτική άνοδο των ενοικίων ακόμη και για τα παραδοσιακά μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης.
Μέσω του προγράμματος της “Χρυσής Βίζας” εισέρρευσαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επενδύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ και παράλληλα σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Εως σήμερα από το 2013 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζας” έχουν χορηγηθεί “χρυσές βίζες” σε περίπου 15.000 αλλοδαπούς επενδυτές μαζί με τις οικογένειές τους.
Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές (6.300 στον αριθμό) προέρχονται από την Κίνα και ένα σημαντικό μέρος τους έχει μετατρέψει τα ακίνητα που απέκτησε σε προσοδοφόρα επένδυση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκτός των Κινέζων “χρυσές βίζες” έχουν αποκτήσει αρκετοί Τούρκοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι κλπ.