Σνάμπελ-ΕΚΤ: Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για μείωση των επιτοκίων

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για ταχεία μείωση των επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνει υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Επικαλούμενη τον κολλώδη πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σνάμπελ προειδοποιεί κατά της αλλαγής της πολιτικής στάσης σύντομα, όπως δήλωσε σε συνένετευξή της στους Financial Times.

Κίνδυνος για νέα ανάφλεξη του πληθωρισμού

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί, διότι γνωρίζουμε επίσης εμπειρικά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί και πάλι», επεσήμανε η Σνάμπελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε στάση αναμονής ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν αν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό και τους μισθούς θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.

«Τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι η τελευταία φάση μπορεί να είναι και η πιο δύσκολη. Βλέπουμε κολλώδη πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, επειδή οι αγορές τιμολογούν επιθετικά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών. Συν τοις άλλοις, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει φόβους για νέες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα», τόνισε η Σνάμπελ στην συνέντευξή της.

«Θα έλεγα ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση όπου η βαθμονόμηση και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιδράσεις», δήλωσε η Σνάμπελ.

Υποστηρίζοντας ότι το «αποκορύφωμα του πληθωρισμού» έχει μάλλον παρέλθει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε το 2,9%, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός.

«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι σημαντική για την μείωση των επιτοκίων», σημείωσε. «Αυτό συνδέεται πολύ στενά με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών», πρόσθεσε.

ΕΚΤΕΠΙΤΟΚΙΑΚόσμοςοικονομία