Οι οκτώ αλλαγές στη φορολογία από το 2024 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σημαντικές ανατροπές με τη θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες,επιτηδευματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις φέρνει το 2024,ενώ με το νέο έτος η φορολογική διοίκηση ενεργοποιεί πλήθος ηλεκτρονικών εργαλείων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

 

Με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν ως φόρο εισοδήματος επιπλέον 550 εκατ. ευρώ ,ενώ με τη χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπουν επιπρόσθετα στα ταμεία του Κράτους το 2024 3 δισεκ. ευρώ.

Οι 8 αλλαγές το 2024 στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων:

*Τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.

Προβλέπει εξαιρέσεις και εκπτώσεις για τα 5 πρώτα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας, και μείωση του ελάχιστου τεκμηρίου για επαγγελματίες με αναπηρία 67%-79,9%, όσους δραστηριοποιούνται σε χωριά έως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους,γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας έως 25%, ενώ οι εποχιακές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τους μήνες επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ορίζονται τα 10.920 ευρώ (φορολογούνται με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ) τα οποίο θα προσαυξάνεται με βάση τα έτη επαγγελματικής η επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον τζίρο και την απασχόληση προσωπικού..Ως ανώτατο όριο τεκμαρτού εισοδήματος,το οποίο θα είναι μαχητό στην εφορία,ορίζονται τα 50.000 ευρώ.

* Το αργότερο έως στα τέλη Φεβρουαρίου 35 ακόμη επαγγελματικοί κλάδοι που έως σήμερα έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση απόκτησης και χρήσης POS για συναλλαγές με πελάτες τους θα πρέπει υποχρεωτικά να το έχουν αποκτήσει η τοποθετήσει.Περιλαμβάνονται ταξί, περίπτερα, ασφαλιστικές εταιρείες, διοργανωτές εκδηλώσεων, λαϊκές αγορές, χρηματιστηριακές εταιρίες, κινηματογράφοι,θέατρα,μεσίτες ακινήτων κλπ.

* Από 1ης Μαρτίου 450.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διαθέτουν ταμειακές μηχανές θα πρέπει να τις αναβαθμίσουν η να αποκτήσουν καινούργιες ώστε αυτές να συνδεθούν με τα τερματικά αποδοχής πληρωμών POS που κατέχουν,λειτουργώντας ως μια ενιαία συσκευή ,ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβιβάζουν αυτόματα τις συναλλαγές με τους πελάτες τους στο “myData” της ΑΑΔΕ.

* Εσοδα και δαπάνες επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα γίνονται αποδεκτά από την εφορία μόνον εφόσον διαβιβάζονται στο σύστημα “myData”. Για όσους δεν το πράξουν προβλέπονται κυρώσεις και αυστηρά πρόστιμα τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 100.000 ευρώ.

* Παρατείνονται και το 2024 τα φορο-κίνητρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια στις συναλλαγές τους,και η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει εντός του 2024 σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

* Από την 1η Ιανουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με την εφαρμογή IRIS και να δέχονται μέσω του συστήματος άμεσης πληρωμής IRIS πληρωμές από πελάτες τους. Οι τελευταίοι δεν θα χρεώνονται με προμήθεια για συναλλαγή έως 500 ευρώ.

* Tίθενται σε λειτουργία ,τους πρώτους μήνες του 2024, το ψηφιακό δελτίο αποστολής προιόντων το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το taxis. Mέσω αυτού η εφορία θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ένα φορτηγό διακίνησης προιόντων (αγροτικών,οικοδομικών υλικών), ποιος είναι ο οδηγός του, το ωφέλιμο φορτίο.

*Επίσης από τις αρχές του 2024 τίθεται σε λειτουργία και το “ψηφιακό βιβλίο πελατών ” (ίσχυε σε έγχαρτη μορφή έως το 2012) ,συνδεδεμένο κι αυτό με το taxis ,μέσω του οποίου ιατρεία ,δικηγορικά γραφεία,συνεργεία Ι.Χ, εκμετάλλευση χώρων διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια,κέντρα αΙσθητικής,γυμναστήρια κλπ )θα πρέπει να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο τους πελάτες τους. Έτσι η εφορία θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών τους κι αν κόβονται αποδείξεις. Αν ο αριθμός των πελατών εμφανίζεται μικρός θα ακολουθεί επιτόπιος έλεγχος από την εφορία.

αλλαγέςελεύθεροι επαγγελματίεςεπιχειρήσειςφορολογία